rss      tw      fb
Keres

Vak vezet világtalantÚgy terjedt az interneten, mint a futótűz, hogy Pokorni Zoltán azt mondta a TV2 reggeli műsorában: a sok felesleges egyetemi szak között talán a leghírhedtebb a balneológia, ami szerinte bálnatenyésztést jelent. Márpedig szerinte nincs szükség túl sok bálnatenyésztési szakértőre, hiszen Magyarország mégsem Új-Zéland!

Hát ez már önmagában is elég baj, hiszen egy valamikori középiskolai magyar-történelem szakos tanárról van szó, aki a magyar oktatásért felelős miniszterként ügyködött az első Orbán-kormányban. A balneológiának természetesen semmi köze a bálnákhoz, hanem a gyógyfürdők hatásával és alkalmazásával foglalkozó tudományágról van szó. Márpedig az Orbán-kormány egyik gazdasági nagyágyúja állítólag a gyógyturizmus, ahol a balneológusok százai várják majd a külföldi vendégek százezreit. Ők lesznek azok, akiknek a pénzén felvirágzik az ország. És itt van a Fidesz egyik fontos politikusa, aki nem tudja, hogy mi a balneológia meg a balneológus.

Baj ez, nagy baj, de az talán még nagyobb, hogy Pokorni Zoltán szerint Bazsa Györgynek ez a balneológia szak már régóta bántja a szemét. A balneológia a kedvenc példája arra, hogy milyen felesleges szakokat lehet Magyarországon találni. És ki is ez a Bazsa György? Nem más, mint a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke! És ez, sajnos, nem vicc!

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!