rss      tw      fb
Keres

Obama: Kína tegye piaci alapúvá a jüant

MTI 2010. április 5., hétfő 18:43

Barack Obama amerikai elnök továbbra is azt várja el Kínától, hogy tegye piaci alapúvá a jüan árfolyamát - erősítette meg hétfőn a washingtoni Fehér Ház.

Robert Gibbs szóvivő közölte: Obama és kormányának tisztviselői minden találkozón felvetik az ügyet a kínai vezetőknek. A téma az elnök tavaly novemberi pekingi látogatásakor is napirenden volt.

Gibbs ezt azzal az újságírói kérdéssel kapcsolatban mondta el, hogy a kínai kormány nem reagál az amerikai felszólításokra, és egyre több bírálat éri az Obama-kormányt, amiért nem lép fel kellő határozottsággal.

Timothy Geithner pénzügyminiszter a hét végén bejelentette: elhalasztják annak a jelentésnek a nyilvánosságra hozatalát, amely a nagy kereskedelmi partnerországok valutapolitikáját értékeli. A kongresszus számára készült féléves elemzést - amely feltehetően "valutamanipulátornak" bélyegzi Pekinget - eredetileg április 15-én hozták volna nyilvánosságra. Geithner jelzése szerint a két fél között biztató egyeztetések folynak, amelyeket nem lenne célszerű a jelentéssel megzavarni.

A hétfői The Wall Street Journal értékelése szerint Geithner gesztusértékű döntése némi teret ad Pekingnek, hogy politikai döntést hozzon a jüan árfolyama kapcsán. Jóllehet a kínai vezetés már többször tudatta, hogy nem enged külső nyomásnak.

A lap ugyanakkor emlékeztetett: több szenátor keményebb és gyorsabb lépést sürget az Obama-adminisztrációtól, állításuk szerint Kína szándékosan alulértékeli valutáját a dollárral szemben, hogy versenyelőnyhöz juttassa exportcégeit.

Azonnali lépéseket sürgetett a kínai "valutamanipulációval" szemben az Obama-kormányhoz intézett március közepi üzenetében az amerikai kongresszus 130 tagja.

"A kínai valutamanipulációnak az amerikai gazdaságra gyakorolt hatását nem lehet eltúlozni" - tartalmazza a kétpárti csoport állásfoglalása. A demokrata és republikánus párti képviselők, valamint szenátorok hangsúlyozták: azáltal, hogy Peking mesterségesen alulértékelve tartja valutáját, a kínai vállalatok előnyhöz jutnak, a külföldi versenytársak viszont tisztességtelen hátrányt szenvednek.