rss      tw      fb
Keres

Újabb ítélet rasszista bűncselekmény miatt – az elkövetők ezúttal is romákAz index.hu csütörtökön tudósított arról, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság hét vádlottat ítélt el közösség tagja elleni erőszak bűnéért egy Józsefvárosban megvert diák ügyében. Az ítélet szerint a támadás oka egyértelműen a sértett - magyar - származása volt. A védelem azzal érvelt, szó sem volt előre eltervezett támadásról. Az egyik elítélt maga sem roma.


„Összesen 29 év börtönbüntetésre (illetve ebből az egyik fiatalkorú elítéltet 2 és fél év javítóintézetre) ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt az öt férfit és két nőt, akik megtámadtak egy diákot a józsefvárosi Tavaszmező utcában. Az ítélet szerint a sértettet magyar származása miatt bántalmazták, így közösség tagja ellen, csoportosan felfegyverkezve elkövetett erőszak miatt ítéleték el őket. Közülük hatan romák, egyikük magyar” – írja az Index. Miután ismerteti az esetet (egy 2009. őszén történt utcai konfliktusról van szó), a cikk beszámol az ítéletről. Amely azt mondja: „azáltal, hogy már az első támadáskor is magyarsága miatt szidalmazták a sértettet, később pedig egyértelműen ilyen tartalmú fenyegetéseket kiabáltak, az eset nem puszta garázdaságnak, hanem közösség tagja elleni erőszaknak, vagyis lényegében rasszista bűncselekménynek minősül. Ezt súlyosbítja, hogy csoportosan követték el, és a kés miatt felfegyverkezve is. A bírónő az ítélet indoklásában elmondta, azért ilyen súlyos a büntetés, mert ez kifejezi a bűncselekmény társadalomra való veszélyességét. ’Vannak szavak, amiket nem lehet kimondani’ – mondta perbeszédében az ügyész.” (Az egyik elkövető állítólag azt kiabálta: „mit képzelsz magadról, büdös magyar, hogy mersz bejönni a mi utcánkba, itt a cigányok az urak”.)

„A védelem ezzel szemben főleg azzal érvelt, hogy egyértelműen nem előre kitervelt, rasszista indítékú támadásról van szó, hanem még ha a verekedés meg is történt, az valójában garázdaság, R. József rokonai ugyanis csak meg akarták őt védeni, és kérdőre vonni a fiút, amiért belerúgott a beteg lábába. A védelem szerint a közösség tagja elleni erőszak bizonyításához nem elég pusztán a szavakat vizsgálni, sokkal fontosabbak a kiváltó okok.”

Az Index ismerteti az ítéleteket, majd megjegyzi, hogy tavaly ősszel Miskolcon szintén ezen a jogcímen ítéltek el tizenegy miskolci romát, és  ugyanez a vád a sajóbábonyi romák perében is.

***

– Az ügyészi mondathoz – „Vannak szavak, amiket nem lehet kimondani” – lásd mai hírösszefoglalónkat a Jud Süss-ügyről („’Mindet így kéne elintézni, de sajnos a Kossuth téren nincs ilyen bitófa!’ ’Nem baj, majd ácsolunk nekik, ne félj!’ A többségnek láthatóan tetszett, amit látott. Már magukat ünneplik, azt, hogy itt vannak, hogy ezt megcsinálták. ’A zsidó összeesküvés ellenére’ – ahogy az egyik Gede diadalittasan mondja.”

– A miskolci perhez lásd Pető Iván írását a G-7 rovatban: Közösség tagjai elleni támadás, 2010, Magyarország

– Lásd még csütörtöki kiemelt hírünket: Újabb jobbikos megfélemlítési akció – ezúttal egy dóci tanyán. Itt a sértett beszámolója szerint a következő történt: „Amikor megérkeztek, valamelyikük elkiáltotta magát: ’Faszszopó cigányok, gyertek ki!’ Majd egy nagy teljesítményű lámpával a szemembe világítottak. Teljesen elvakított a fénye. Valamit felém dobtak, de nem találtak el. Mint később kiderült, egy korsó volt, amelyet később lefoglalt a rendőrség.” A rendőrség garázdaság miatt nyomoz.


A szigetvári eset

2008. január 22-én este Szigetváron megtámadtak és bántalmaztak egy középkorú roma asszonyt és a lányát. A két nő könnyebb sérülést szenvedett. A rendőrség 2008. január 25-ei tájékoztatása szerint „az elkövetők maguk is elismerték, hogy a két asszonyt csakis roma származása miatt bántalmazták. Az öt barcsi férfit etnikai csoport elleni erőszak bűntettével gyanúsítja a rendőrség, s egyben javasolja a támadók előzetes letartóztatását. A rendőrségi szóvivő elmondta: arra egyelőre nincs adat, hogy az öt gyanúsított kötődik-e bármilyen ismert rasszista vagy a fajgyűlölők által kedvelt szervezethez”. Az esetről így számolt be a Népszabadság: „barcsi fiatalok január 22-én este, a szigetvári Mozi parkban – minden előzmény nélkül – bántalmaztak egy roma asszonyt, egyikük pedig üldözőbe vette az áldozat helyszínről elfutó lányát. A két bántalmazott nő könnyebb sérülést szenvedett. Az eljárás során kiderült, hogy a fiatalok italozást követően Barcsról Pécsre akartak utazni vonattal, de mivel nem váltottak jegyet, a kalauz Szigetvárnál leszállította őket. A Mozi parkba mentek, ahol fejüket és arcukat kapucnival, sállal, sísapkával eltakarva, rátámadtak az éppen arra járó roma nőkre.  Egyikük megütötte az idősebb nőt, aki ettől földre került. A bántalmazásba a többiek is bekapcsolódtak, áldozatukat többször megrúgták, melyektől nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A megtámadott asszony lánya eközben elrohant segítségért, a bántalmazók egyik azonban utánaeredt, de már nem érte utol.”

Az ügyészség végül az elkövetők ellen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat.

A Pécsi Városi Bíróságon Kovács János büntető tanácsa  szerint ezt a motivációt nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani. Szerinte nem volt bizonyítható, hogy a bűncselekményt megelőzően cigányok verésében állapodtak volna meg, helyismeret hiányában nem tudhatták, hogy a Mozi parkban gyakran megfordulnak romák, s mivel sötét volt, a helyszínen pedig akkor még nem volt világítás, mely segítette volna az egyébként hétköznapi ruhában közlekedő áldozataik felismerését. Ezen kívül a sértettek és a tanúk sem számoltak be arról, hogy a bántalmazást megelőzően vagy közben utaltak volna az asszony és lánya származására.

A bíró kitért arra is, hogy a vádlottak a rendőrségen és a bíróságon eltérő vallomásokat tettek, előbbiben többen beismerték tettüket és utaltak a rasszista indítékra, ezeket a nyilatkozatokat később visszavonták. Kovács János bíró úgy vélte: a támadás valódi célja egyfajta ’bátorságpróba’, ’balhézás’ volt, a bűncselekmény azonban kiemelt súlyú, mivel azt öt fiatal férfi két nő sérelmére követte el.” Az első fokú bíróság ezért nem jogerős ítéletében garázdaságban, valamint testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek és szabadságvesztéssel sújtotta az öt fiatalt.

Fellebbezés folytán az ügy a megyei bíróságra került. A Baranya Megyei Bíróság 2009. április 10-én hozott ítéletében súlyosította az öt Somogy megyei fiatal büntetését. A másodfokú bíróság bizonyítottnak látta az etnikai bűncselekményt. Ezt a vádlottak rendőrségi vallomására, valamint arra építette, hogy a náluk tartott házkutatások során rasszista beállítódásra valló tárgyak kerültek elő. Ennek következtében a fiatalok büntetése súlyosbodott: hárman letöltendő börtönbüntetést kaptak, az ő szabadságvesztésük időtartama két év hat hónap, két év két hónap, illetve egy év hat hónap. Két vádlott börtönbüntetését a bíróság felfüggesztette. Magyarországon, 2009 áprilisában, másodszor fordult elő, hogy jogerős ítélet született etnikai bűncselekmény elkövetéséért.


Történt mindez két hónappal az után, hogy az MTI így számolt be – a tatárszentgyörgyi gyilkosság kapcsán – a romák ellen 2008-ban elkövetett támadásokról (az Index az MTI-hírt akkor még a bulvárrovatban közölte):

2008-ban 16 alkalommal követtek el romák sérelmére különféle, többek között kézigránátos, lőfegyveres és Molotov-koktélos támadásokat. A bűncselekmények felderítésére egy 50 fős külön nyomozócsoport alakult, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda szakemberei vezetnek. Egyetlen eset kivételével – a pátkai Molotov-koktélos támadás, amelyet a gyanú szerint helyi polgárőrök követtek el – nem találtak elkövetőket. A magas nyomravezető jutalom ellenére egyetlen érdemi bejelentés sem érkezett a rendőrségre.

Január 22: A Baranya megyei Szigetváron két roma származású nőt bántalmazott a város főterén öt barcsi fiatalember.

Március 1: A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, melynek falára gyalázkodó feliratokat is festettek.

Március 15: A Veszprém megyei Tapolcán két 17 éves fiú egy szórakozóhely közelében minden előzetes szóváltás nélkül összevert és rugdalt egy roma férfit az utcán. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban, kómában került az ajkai kórházba.

Június 3: A Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A gyújtogatás gyanúja miatt három helybeli polgárőrt helyeztek előzetes letartóztatásba több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával.

Június 15: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén kocsmai szóváltást követően egy 40 éves helyi lakos késsel megölt egy 14 éves roma fiút, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette.

Július 21: A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

Augusztus 8: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

Augusztus 19. - Székesfehérváron késő este garázda fiatalok kövekkel dobálták meg egy többségében romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.

Szeptember 5: A hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

November 3: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

November 18: Pécsett ismeretlenek kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.

December 15: A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágni ment ki az udvarra, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!