rss      tw      fb
Keres

MSZP: a kormány becsapja az Európai Uniót romaügyben

MTI 2011. március 10., csütörtök 12:09

Az MSZP szerint miközben a kormány európai romastratégia megalkotásáról beszél, csökkentette a kisebbségi önkormányzatok létszámát, működési költségeit, a tankötelezettség korhatárának leszállításával pedig a cigányság egy részének jövőképét veszi el.

Teleki László, a szocialisták elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón kijelentette: a kormány megtéveszti az Európai Uniót és a magyar közvéleményt, amikor a romaintegráció támogatását hangoztatja. Ezzel szemben a kabinet a kisebbségi önkormányzatok létszámának csökkentésével és működésükre szánt anyagi források kétharmados mérséklésével megkurtította a helyi érdekvédelem lehetőségeit - mondta, megjegyezve: ebből adódóan a kisebbségi önkormányzatok már nem tudnak igazán hatékony munkát végezni.

A tankötelezettség korhatárának tervezett leszállításáról az ellenzéki politikus úgy vélekedett: ez a halmozottan hátrányos helyzetűekre, köztük romákra nagyon nagy veszély, azt jelenti, hogy "a cigányságnak a jövőképe nincs megrajzolva", és azok a leszakadók, akiket ma a társadalom tart el, ezután sem tudnak a saját lábukra állni. Véleménye szerint a foglalkoztatottság szükséges növelése csak úgy lehetséges, ha "az oktatásban nagyon nagy eredményeket tudunk elérni".

Ezért - jelentette ki Teleki László - fontos, hogy a magyar kormány ne csak Brüsszelben, hanem Magyarországon is képviselje a romák ügyét.

Kormos Kata, az MSZP szóvivője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az adóváltozásokkal 1,4 millió ember jár rosszul, ha nem kap béremelést. Felszólította a kormányt, ismertesse, hogyan kívánja visszamenőlegesen kártalanítani azokat, akik januártól kevesebbet keresnek. Hozzátette: "a bérajánlások nem egyenértékűek a törvény erejével".

Szólt arról is, hogy bár a kormánypártok igazságos adórendszert ígértek, valójában növelték a társadalmi különbségeket.