rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Lengyelországi ünnepség március 15-én

MTI 2011. március 12., szombat 19:40

A varsói magyar nagykövetség és a magyar kolónia koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezett meg szombaton délután a lengyel fővárosban a március 15-i nemzeti ünnepről.

Kiss Róbert nagykövet és a magyar kolónia képviselői mintegy félszáz, kokárdát viselő ünneplő előtt a sokéves hagyománynak megfelelően megkoszorúzták a Lengyel Tudományos Akadémia falán található magyar és lengyel címeres, kétnyelvű emléktáblát. A márványtábla az 1830-31-es lengyel felkelés mellett kinyilvánított reformkori magyarországi rokonszenvhullámnak állít emléket, amely többek között Kossuth, Wesselényi, Kölcsey, Eötvös, Tompa részvételével bontakozott ki, s amelynek olyan irodalmi emlékei vannak, mint Vörösmarty Az élő szobor című verse vagy Bajza Apoteózisa.

A Varsói Egyetem Magyar Tanszékének diákjai a koszorúzás után a helyszínen irodalmi műsorral emlékeztek a magyar forradalomra.

Az ünnepi műsor a Magyar Tanszék épületében folytatódott, ahol először Ferencz Csaba, a Szent István Lovagrend nagymestere (a lovagrend küldöttsége az ünnep alkalmából érkezett Varsóba), az ELTE magántanára, neves űrkutató tartott előadást mintegy száz érdeklődő előtt Hit és tudomány címmel. Ezután néptánc-bemutató következett Tímár Mihály néptáncművész részvételével.

A rendezvényeken részt vett a szintén a nemzeti ünnepre Varsóba érkezett Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, aki vasárnap az államalapító magyar királyról elnevezett varsói Szent István-templomban ünnepi szentmisét mutat be a magyar kolónia tagjainak.

A március 15-i ünnepi megemlékezések és koszorúzások Varsóban és más lengyelországi városokban a következő napokban folytatódnak.