rss      tw      fb
Keres

Semjén: a magyaroknak az emberiség iránti elsődleges kötelességük saját magyarságuk megőrzése

MTI 2011. március 12., szombat 19:52

Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, senki nem adhatja az emberiségnek azt az értéket, ami a magyarság, csak mi - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Borsod megyei Putnokon szombaton, a turulszobor avatásán.

Senki nem adhatta az egyetemes emberiségnek Petőfi Sándort, Arany Jánost, Bartók Bélát és Ady Endrét, csak a magyarság - mondta. "(...) és ha mi eltűnünk a történelemből, akkor az egyetemes emberiség lesz örökre, pótolhatatlanul szegényebb egy sajátos arccal" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: épp ezért a magyaroknak az emberiség iránti elsődleges kötelességük saját magyarságuk megőrzése, valamint az, hogy hitet, erőt és öntudatot merítsenek őseik példájából. A másik feladat, hogy le kell vonni a történelemben rejlő tanulságokat, mert ez ad-adott útravalót, amely segít a jövőben. "Mindig ugyanaz volt a feladat: a magyar megmaradásának a parancsa" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, ez a feladat ma is ugyanaz, a nemzeti megmaradás és az idők szavának megfelelő szükséges átalakulás. A magyar nemzet sírásójának nevezte azt, aki a kettő közül bármelyiket is feladja.

Annak a véleményének adott hangot, hogy ma olyan a világ, amelyben nem lehet egyszerűen kiejteni azt a szót, hogy magyar vagy nemzet, mert abban a pillanatban „megtámadnak”, nacionalistának neveznek, vagy azt mondják „magyarkodunk”, ezért nagyon pontosan meg kell határozni, mit értünk nemzeti elkötelezettség alatt.

Utalt arra, hogy ez a március 15. más, mint a többi, ugyanis szerte a Kárpát-medencében, a határon túl rekedt magyar nemzet része, magyarjai letehetik az állampolgársági esküt. Az a magyarság, amelyet Trianonban szétszakítottak, most a magyar állampolgárság lehetősége által közjogi értelemben is egyesül - hangoztatta.

Külön szólt a felvidéki magyarokhoz, mert mint mondta, ami lehetővé vált Romániában, Szerbiában, az sajnos ebben a formában nem adatott meg a Szlovákiában rekedt magyarságnak. "Innen üzenem nekik, hogy jöjjenek át Magyarországra - akár ide, Gömör fővárosába -, és adják be itt az állampolgársági kérelmet, mert Magyarország sem Szlovákiának, sem semmilyen más országnak nem ad ki állampolgársági információt” – tette hozzá.

Kiemelte: vége van „a merjünk kicsik lenni időszakának, a mi küldetésünk az, hogy merjünk nagyok lenni”. Azt mondta, a nemzeti érdekeinket nem rendeljük alá többé más országoknak. Az az állampolgársági törvény pedig, amelyet megalkottak, a legalapvetőbb emberi jogokon nyugszik, mindenben megfelel a nemzetközi követelményeknek.

A putnoki belváros tere szombaton késő délután megtelt az ünneplőkkel, az eseményen részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke is, és számos politikus, országgyűlési képviselő volt jelen az avatáson, sőt a történelmi Gömör vármegye határon túli területéről is érkeztek vendégek.