rss      tw      fb
Keres

Embergyűlölet Európában és Magyarországon

Két írás egy német tanulmányról


Gyűlöletben egyesülve

Magyarországon a zsidók és a melegek elutasítása drámaian magas – mutatta ki egy 8 uniós tagállamban végzett kutatás. Németországban 50 százalék szerint túl sok a muzulmán, írja a tageszeitung honlapján olvasható írásában Wolf Schmidt.

Vajon jó hír-e, hogy egy tanulmány szerint a németek nem annyira idegengyűlölők, mint az olaszok? Vagy hogy messze nem olyan nyíltan rasszisták, mint a magyarok? Aligha.

Amíg ugyanis Olaszországban a megkérdezettek 62,5 százaléka mondta, hogy országában túl sok a bevándorló, addig Németországban 50 százalék ért egyet ezzel az állítással. És miközben Magyarországon közel 70 százalék szerint a zsidók megpróbálnak hasznot húzni abból, hogy a náci időkben áldozatok voltak, így gondolja a németek 49 százaléka is.

„Mások lenézése” – egy Európát átfogó tanulmány az idegengyűlölő, rasszista, antiszemita, iszlámellenes, szexista és homofób beállítottságokról, amelyet tudósok a német szocialista párthoz (SPD) közelálló Friedrich Ebert Alapítvány számára készítettek. Három kutató nyolc európai országban ezer-ezer embert kérdezett meg. Száraz következtetésük: „Európában igen elterjedt az embergyűlölet”.

A homoszexuálisok és a leszbikusok elutasítása különösen Kelet-Európában erős, a homoszexualitást ott egyértelműen „erkölcstelennek” értékeli a többség.

Különösen Magyarországon ijesztően magas az egyetértés a szexista, rasszista és antiszemita megállapításokkal.

Így ott a megkérdezettek 30 százaléka mondta, hogy „a feketéknek és fehéreknek inkább nem szabadna házasodni”, Németországban 13,5 százalék, Hollandiában 5 százalék gondolja így. „A zsidóknak túl nagy a befolyása” – állítja Magyarországon 69 százalék, de az állítással Németországban is még 20 százalék ért egyet, míg Hollandiában ez az érték 6 százalék. És a magyarok több mint harmada úgy véli, hogy „ha kevés a munkahely, a férfiaknak több jogot kellene biztosítani a munkához, mint a nőknek”.

Nem csoda, hogy ott 2010. áprilisa óta a populista Orbán Viktor és jobboldali nemzeti Pártja, a Fidesz kétharmados parlamenti többséggel kormányoz.

A németek a tanulmány szerint a nyolc európai ország között a középmezőnyben helyezkednek el. Feltűnően erős azonban Németországban a tanulmány készítői szerint az iszlámellenesség. Így Németországban a megkérdezettek 46 százaléka látja úgy, hogy az országban túl sok a muzulmán.

Könnyen lehet, hogy ezek az értékek még magasabbak lennének, ha megismételnék az adatfelvételt. A telefonos felmérés időpontja ugyanis 2008 vége volt, vagyis jóval az integrációról és az iszlámról szóló éles vita előtt, amelyet „Németország felszámolja magát” című könyvével váltott ki Thilo Sarrazin, aki egyébként még mindig az SPD-ben van.

***

A gonosz másság

Az európaiak erősen iszlámellenesek és antiszemiták / Hollandia Wilders ellenére változatlanul nyitott – emeli ki a Der Tagesspiegelben megjelent írásának alcímében Johannes Radke.

Egy új tanulmány részben sötét képet fest az európai előítéletekről, intoleranciáról és antidemokratikus beállítottságokról. A Friedrich Ebert Stiftung pénteken mutatta be Berlinben a megbízásából készült „Mások lenézése” című tanulmányt. Eszerint Európában főként az iszlámellenesség igen elterjedt. A megkérdezett németek kereken fele egyetértett azzal az állítással, amely szerint „az iszlám az intolerancia vallása”, Hollandiában, Portugáliában és Lengyelországban pedig egyenesen a válaszadók 60 százaléka vallotta ezt. Andreas Zick, a kutatás vezetője megállapította: „Európában széles körben elterjedt a csoportokra vonatkoztatott embergyűlölet”.

A magánalapítványok finanszírozásával, 2,5 millió eurós költséggel készült tanulmányhoz Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban, Portugáliában, Lengyelországban és Magyarországon ezer-ezer embert kérdeztek meg. A Bielefeldi Egyetem kutatói eredményeiket „épp annyira tanulságosnak, amennyire aggasztónak” minősítik. A tanulmány célja, hogy konstruktív impulzusokat adjon a szélsőjobboldaliság, az idegengyűlölet és a rasszizmus elleni fellépéshez, valamint a több demokráciáért folytatott munkához.

Az iszlámellenesség mellett a tanulmány klasszikus rasszizmusra és antiszemitizmusra világított rá. A németek 30 százaléka mondja, hogy „hisz a fekete és a fehér bőrű népek közötti természetes hierarchiában”. Portugáliában a válaszolók felének volt ez a véleménye. Szinte mindegyik országban a megkérdezettek fele mondta, hogy túl sok a bevándorló, noha sokan egyben a saját kultúrájuk gazdagítását látják bennük. Erősen kifejezettek az antiszemita és melegellenes beállítottsági minták a katolikus Lengyelországban és Magyarországon. Emellett a lengyelek közel 90, a magyarok 70 százaléka ellenzi az egyneműek házasságát. Lengyelországban 72, Magyarországon 68 százalék állítja, hogy „a zsidók hasznot húznak abból, hogy a náci időben áldozatok voltak”. Figyelemre méltóan nyitottnak és liberálisnak mutatkozott Hollandia: abban az országban, ahol egyre többen támogatják a jobboldali populista Geert Wilders pártját, szinte minden kérdésre a legalacsonyabb értékek jöttek ki.

Összességében a tudósok a „lenézés szindrómáját” állapították meg, s arra jutottak, hogy aki egy bizonyos csoporttal szemben előítéletekkel bír, az a társadalom más csoportjaival szemben is hajlik erre. Ez nem a társadalom szélén lévő csoportokhoz kapcsolható jelentség, hanem a társadalom közepén is létezik. Feltűnő a politikai tehetetlenség érzése és a vágy, hogy „az élen erős ember álljon, aki nem törődik a parlamenttel vagy a választásokkal”. Andreas Zick „Európában alapvető demokráciahiányról” beszélt, amelyet gyakran kísér a másokkal szembeni intolerancia és mások diszkriminálása. Az előítélet-kutatók a védelem legfontosabb tényezőit a mások iránti bizalomban, a szilárd barátságokban és a bevándorlókkal való érintkezésben látják.


A 220 oldalas tanulmány német és angol nyelven ingyenesen letölthető a www.fes-gegen-rechtsextremismus.de címen.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!