rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Székelykapu-avatással és székely himnusszal ünnepelt a londoni magyarság

MTI 2011. március 13., vasárnap 21:37

Székelykapu-avatással ünnepelte a londoni magyarság vasárnap este az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját, Magyarország londoni nagykövetének jelenlétében.

A nagy-britanniai magyar szervezetek március 15-éhez kapcsolódó legjelentősebb ünnepi rendezvényét az Angliai Magyar Református Egyház szervezte. A székelykapu - teljes egészében az angliai magyarság adományaiból - az egyház nyugat-londoni templomának kertjében épült.

Az esemény meghívott vendégei között jelen volt Adronie Alford, a templomnak otthont adó londoni kerület, Hammersmith and Fulham polgármestere, valamint Andy Slaughter, a kerület parlamenti képviselője.

Az ünnepi rendezvényt bevezető vasárnap esti istentisztelet után Csák János, Magyarország londoni nagykövete a több száz jelenlévő előtt mondott ünnepi beszédében méltatta a Magyarország által 1848 óta megtett utat, kiemelve, hogy az ország, amely akkoriban az osztrák és az orosz birodalommal állt szemben, ma már az EU elnöke.

Csák János fontosnak nevezte, hogy a Nagy-Britanniában és a világban bárhol máshol élő magyarok tapasztalataikat "vigyék át a kapu másik oldalára", vagyis Magyarországot is gazdagítsák e tapasztalatokkal.

Ezután a nagykövet - Salánki Istvánnal, az Angliai Magyar Református Egyház lelkipásztorával együtt - felavatta a templomkert bejáratát alkotó székelykaput.

Az ünnepség a Himnusz és a székely himnusz eléneklésével ért véget.