rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Schmitt: március 15-e a magyar emberek szívét megérintette

MTI 2011. március 15., kedd 8:17

Március 15-e volt régen is az az ünnep, ami a magyar emberek szívét megérintette - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden, a Duna Televízió Reggel a Dunán című ünnepi műsorában.

Az államfő arra a kérdésre, hogy mit jelent neki március 15-e, úgy válaszolt: már kiskorában megtanulta, hogy az ünnepnek meg kell adni a méltóságot. Hozzátette: március 15-e volt régen is az az ünnep, ami a magyar emberek szívét megérintette.

Közölte: a mai március 15-e annyiban más az elmúlt évek megemlékezéseitől, hogy eltűnnek a kordonok a Kossuth térről. A kordon mindent szimbolizál csak az összetartozást, a szabadságot és az ünnepet nem, kordont az húz, akinek félnivalója van, vagy el akarja magát határolni valamitől - jelentette ki.

Hozzá tartozik az ünnep lényegéhez, hogy a megemlékezésen senkit nem akadályoznak a mozgásban, "én is személy szerint átérezhetem a szabadság szép ízét" - hangsúlyozta.

Schmitt Pál úgy fogalmazott: a hazafiság olyan érzés, amelyre minden nemzetnek szüksége van.

A köztársasági elnök kiemelte: áprilisra lesz kész az új alkotmány, mint 1848-ban az áprilisi törvények, melyek részei a történelmi alkotmányunknak. Fontos, hogy ez az alkotmány mindenki alkotmánya legyen - jelentette ki. Hozzátette, hogy alkotmányozási kényszer ugyan nincs, de van alkotmányozási elvárás.

A kormánypárti frakcióvezetők hétfőn adták át az államfőnek az alaptörvényről szóló törvényjavaslatot. Ezzel kapcsolatban Schmitt Pál fontosnak nevezte, hogy az alkotmánytervezet modern és európai.

Hozzátette: örül annak, hogy a magyar nyelv ápolása, az élethosszig tartó tanulás és az egészséges életmód fontossága is belekerült az alaptörvényről szóló törvényjavaslatba.

Mint fogalmazott, államfőként nem döntéshozó, de segítheti a folyamatokat egyebek közt azzal, hogy "jó szívvel" aláír olyan törvényeket, melyek nem ütköznek az alkotmányosságba.