rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Lázár János: minden forradalmat új törvénynek kell követnie

MTI 2011. március 15., kedd 12:50

Minden forradalmat új törvénynek kell követnie, hogy az idő ne fordulhasson vissza, a múlt hibái ne ismétlődhessenek meg, a tegnap bűneit ne lehessen újból elkövetni - mondta március 15-i ünnepi beszédében Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: mint egykoron 1848-ban vagy 1956-ban, most is a 20-as, 30-as generációk kezében van az ország sorsa. A cél, hogy ez a generáció akarja megváltoztatni az országot, képes legyen a változásra, higgyen a jövőben, és képes legyen céljait megvalósítani.

Mint kiemelte: a szabadság, egyenlőség, testvériség forradalmának megvalósulásához áprilisi törvényekre, a 12 pont megvalósulásához az áprilisi alkotmányra volt szükség 1848-ban is. A forradalom vívmányai azáltal kezdtek el hatni - először a szabadságharcban, azután a kiegyezésben, majd a magyar szabadságvágy minden megfogalmazásánál, 1956-ban és 1989-ben -, hogy törvényekké váltak.

Minden forradalmat új törvénynek kell követnie, hogy az idő ne fordulhasson vissza, hogy a múlt hibái ne ismétlődhessenek meg, hogy a tegnap bűneit ne lehessen újból elkövetni - folytatta. Ehhez új törvényre van szükség, amely nem engedi az időt visszafordulni. 1848-ban szabadságot, egyenlőséget és testvériséget akart a magyar, 2011-ben szabad országban élni, szabad embernek lenni, egyenlőséget a lehetőségben, a kötelességben, felelősséget mindenkiért, türelmet mindenkivel szemben, összefogást mindenkivel - mondta Lázár János.

1848 forradalmából született 1848 áprilisának törvénysorozata, és 2011 csendes forradalmából születhet a 2011. évi húsvéti alkotmány - tette hozzá.

2011. március 15. a jövőnek, a magyar 20-as, 30-as generációnak szól. Számukra a szabadság felelősséget, az egyenlőség kötelességet és a testvériség lehetőséget fog jelenteni - hangsúlyozta a politikus. Megjegyezte: ehhez azonban az kell, hogy ezen generációk minden tagja higgyen a saját hazájában, és a mai fiatalok szeressék a hazájukat. Az ő kezükben a haza és az ország sorsa, ha ők nem veszik kezükbe, akkor semmivé válik az összes lehetőség.

Március 15. legfontosabb üzeneteként úgy fogalmazott: a felelős polgár eszménye, hogy a mai fiatal ne robot módjára gondolkodjon és éljen, hanem az önállóság, a felelős döntés hassa át viselkedését, merjen és képes legyen cselekedni, vállalja a véleményét.

"Adjunk közösen lehetőséget és esélyt a 20-as 30-as generáció számára, legyen ez az esztendő a 20-as, 30-as generáció éve, amelyben újjáépíti az országot" - mondta a szónok.