rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Együtt emlékeztek a pártok Szegeden

MTI 2011. március 15., kedd 14:06

Együtt emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára kedden a szegedi közgyűlésben képviselettel rendelkező pártok; Kossuth Lajos Klauzál téri szobránál elhelyezték koszorúikat a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Szabad Város Egyesület képviselői.

2011 Magyarországán nehéz szembenézni azzal, sikerült-e megőrizni az 1848-as forradalom szellemiségét - mondta Botka László (MSZP) polgármester ünnepi beszédében. A forradalom résztvevői tizenkét pontban fogalmazták meg a hazaszeretetre, a szabadságra és demokráciára épülő "nemzeti minimumot" - jelentette ki a politikus.

"Elődeink olyan szabadságot álmodtak, amely mindenkit megillet, olyan demokráciát, melyben a hatalom okosan irányít, de nem kizárólagos, és nem uralkodik” - hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: "olyan szabadságot, ahol a hatalom nem fél a nyilvánosságtól, hanem egyenesen igényli azt".

"Hogy lehet az, hogy 2011-ben ismét érvényes a tizenkettőből az első, a kívánjuk a sajtó szabadságát? Hogy lehet az, hogy több mint másfél évszázad után a negyedik és a hatodik pont a közös teherviselés és a törvény előtti egyenlőség értelmezéséről kell vitatkoznunk? Hogyan kerülhetünk ilyen történelemmel, ilyen példákkal és elődökkel a XXI. századi Európa szégyenpadjára" - sorolta kérdéseit Botka László.