rss      tw      fb
Keres

KÖVIOSZ: a költségvetési zárolás ellehetetleníti a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságokat

MTI 2011. március 16., szerda 17:55

A költségvetési zárolás, a dologi kiadások csökkentése ellehetetleníti a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságokat - hangsúlyozza a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet (KÖVIOSZ) Elnöksége szerdán állásfoglalásában.

A szakszervezet kimutatása szerint a zárolás a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) teljes költségvetésének 9,5 százalékát érinti. A miniszter döntése alapján a környezetügyi államtitkárság felügyelete alá tartozó szervezetek közül a nemzeti park igazgatóságoknál 44,6 százalékos, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatósági szerveknél 37,4 százalékos, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságoknál 44,8 százalékos a 2011. évi költségvetésük zárolása.

Az érdekképviselet információja szerint a döntés meghozatalát mérlegszerű elemzés nem előzte meg.

Az intézkedések hatására elsődlegesen a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságoknál jelentős, 52 százalékos, mintegy 2.400 embert érintő létszámleépítésre kerülhet sor a személyi juttatások jelentős zárolása miatt - veti fel a KÖVIOSZ. Hozzáteszi: a dologi kiadások részaránya olyan alacsony, hogy számottevő csökkentésére lehetőség már nincs, és fennáll a veszély, hogy az igazgatóságok azonnal fizetésképtelenné válnak.

Az állásfoglalás szerint az ország biztonsága érdekében elfogadhatatlan a belvíz és árvízvédelem, valamint a környezeti kárelhárítások azonnali leállítása a pénzügyi fedezet biztosításának hiánya miatt.

A szakszervezet megérti és tudomásul veszi, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben szükséges intézkedésekből mindenki vegye ki a maga részét. Ugyanakkor rámutat: az ilyen mértékű zárolás és az ezt eredményező létszámleépítés, valamint a dologi kiadások csökkentésének együttes hatására az intézmények teljes mértékben ellehetetlenülnek, a magyar vízgazdálkodás felszámolásra kerül melynek felelőssége a döntéshozót terheli.