rss      tw      fb
Keres

Líbia - Bengáziban a lakosok ünneplik a BT-határozatot

MTI 2011. március 18., péntek 1:00

Ünnepléssel fogadták Bengáziban, a líbiai felkelők "fővárosában" a lakosok az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki határozatát az észak-afrikai ország feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról, illetve arról, hogy "minden szükséges eszközt" be lehet vetni a civil lakosság védelmére: ez utóbbi ugyanis valószínűleg a líbiai haderő elleni katonai csapásokat is lehetővé teszi majd.

Helyszíni beszámolók szerint az egész városban lövések zaja hallatszott: az emberek a levegőbe lövöldöztek örömükben. A kocsik sofőrjei dudáltak, miközben több száz fiatal gyűlt össze az Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) székháza előtt. "Ez életem legszebb napja" - mondta egy résztvevő.

Bengáziban nem sokkal a BT-határozat elfogadása előtt három erős robbanás zaja hallatszott, majd ezt követően működésbe léptek a légvédelmi ágyúk. Miután Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtökön bejelentette, hogy még az éjszaka megindítják a támadást Bengázi ellen, a felkelők parancsnoksága felszólította az embereket, hogy siessenek vissza posztjaikra, a tüzérség és a rakétavetők mellé.