rss      tw      fb
Keres

Petőfi-cenzúra: a Der Standard is észrevette„A klasszikus versből kihúzták a sajtószabadságról szóló versszakokat” című, „Cenzúrázták Petőfi Sándor nemzeti költő versét a nemzeti ünnep hivatalos ünneplésén” alcímű hírében számol be az osztrák Der Standard csütörtöki száma a magyar március 15-éről.

„Petőfi Sándor nemzeti költő nyilvánosan felolvasott verséből kihúzták a sajtószabadságot dicsőítő versszakokat a nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen. A kormány ünnepségén egy színész olvasta fel Petőfi 15-dik március, 1848 című versét, de hiányzott belőle hat versszak, amely egyebek között a sajtószabadságról szól – jelentette a magyar média csütörtökön.

A romantikus vers törölt részeiben a költő a „fiatalságot” szólítja fel az istentelen kereskedők által gúzsba kötött sajtó felszabadítására. Petőfit a Habsburgok elleni 1948–49-es szabadságharc hőseként tartják számon. Maga is részt vett a harcokban, és alig 26 évesen eltűnt a segesvári csatában, amely a ma Romániában lévő Sighisoaránál zajlott. Március 15-én Magyarország a kezdetben békés felkelés évfordulóját nemzeti ünnepként ünnepli.

Magyarország az év elején olyan médiatörvényt vezetett be, amely a szakmai és jogvédő szervezetek szerint jelentős mértékben veszélyeztetheti a sajtószabadságot. Egy pártpolitikai szempontból egyoldalú médiahatóság megbüntetheti a sajtóorgánumokat újságírói tartalmak miatt, és attól tartanak, hogy ezzel némelyik orgánumot csődbe is viheti. Az Európai Unió nyomására Magyarország időközben módosította a törvényt néhány ponton, így kivétellé tette a külföldi médiát.”

***

Az esetről részletes beszámolót közölt, videofelvétellel és a vers szövegével együtt, a Figyelőnet. Azt írja: „A pesti események kezdetének másnapján, 1848. március 16-án írt versből kimaradt öt teljes versszak, éppen attól a ponttól, ahol a költő a szabad sajtóval kezd foglalkozni. Az előadó hölgy sem a vers címét, sem a költő nevét nem mondja be, azt pedig egyáltalán nem jelzi, hogy a versből csak egy bizonyos részletet fog elszavalni. Amikor a ’Szabad sajtó!... már ezentul’ kezdetű sor jönne, a szavaló nagy levegőt vesz, és átugrik öt versszakot, többek közt azt is, amely az országgyűlés sikertelenségéről szól, és az utolsó versszak sem hangzik el, amely Napóleon dicsőségét említi.”

***

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön közleményt adott ki az ügyben. „Az ünnepi műsornak is számos – többek között művészeti, dramaturgiai és időbeni – szempontnak kell megfelelnie. E szempontoknak megfelelően bizonyos műsorszámok nem teljes terjedelemben hangzottak el (például az idézett Petőfi-vers és a katonadal montázs) vagy nem egy előadói blokkon belül (például Nemzeti dal), és ’mint ismert, még a Himnuszt sem szoktuk teljes terjedelemben énekelni’.” A KIM szerint „idén több tízezer ember a kordonokkal, gyűlöletkeltéssel teli megosztott ünnepek után végre valódi, közös, nemzeti ünnepként ünnepelhette március 15-ét. Értetlenül és megdöbbenve állunk minden olyan próbálkozás előtt, amely ezt az ünnepet utólag el kívánja venni az emberektől”.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!