rss      tw      fb
Keres

Líbia - amerikai források szerint vasárnap vagy hétfőn kezdődhet a légtértilalom bevezetése

MTI 2011. március 18., péntek 1:59

Vasárnap vagy hétfőn kezdődhet meg a líbiai légtértilalmi övezet bevezetése, Moammer Kadhafi légierejének földre kényszerítése - mondták név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

Alain Juppé francia külügyminiszter viszont közvetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának a légtértilalom bevezetéséről döntő szavazása előtt figyelmeztetett: már nincs sok idő a beavatkozásra. "Ez talán csak órák kérdése" - mondta. Egy ENSZ-diplomata szerint Katar és az Egyesült Arab Emírségek részt vesz majd a katonai akcióban.

Olaszország kész rendelkezésre bocsájtani katonai támaszpontjait a BT által jóváhagyott légtértilalmi övezet létrehozásához - mondta egy olasz kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek. Ez nagy segítség lenne az akcióban, hiszen például a szicíliai Sigonella-légitámaszpont egyike a Líbiához legközelebbi NATO-bázisoknak.

Egy NATO-diplomata szerint a tagállamok képviselői pénteken összeülnek, hogy megvizsgálják, miként reagáljon a katonai szövetség a BT-határozatra. A név nélkül nyilatkozó illető figyelmeztetett: bármiféle döntés azon a három feltételen alapul majd, amelyeket Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár már többször is hangsúlyozott. Azaz nyilvánvaló legyen a beavatkozás szükségessége, legyen egy jogilag egyértelmű mandátum, illetve az érintett regionális szervezetek támogassák a fellépést.

Az Európai Unió pénteken üdvözölte az ENSZ BT döntését. Az EU "saját mandátumának, illetve képességeinek keretében" kész a határozat végrehajtására - szögezte le közleményben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ez a megfogalmazás megfigyelők szerint azt jelzi, hogy az EU inkább a Kadhafi-rendszer elleni szankciókra és a fegyverembargó betartatására koncentrálna, semmint valamiféle katonai beavatkozásra. Több diplomata szerint eleve nincs is előirányozva, hogy az EU, mint szervezet részt vegyen a légtértilalmi övezet kialakításában.

William Hague brit külügyminiszter közleménye szerint a BT-határozat egy még nagyobb líbiai vérfürdő megakadályozását szolgálja. Guido Westerwelle német külügyminiszter viszont leszögezte: országa azért tartózkodott a határozat megszavazásánál, mert komoly kockázatokat és veszélyeket lát a katonai akcióban, amelyben - mint hangsúlyozta - német csapatok nem vesznek részt.