rss      tw      fb
Keres

Megrovás az emberhalált okozó kesznyéteni férfinek és kis magyar árambevezetés-mozgalomtörténetA Debreceni Ítélőtábla döntött: egy emberélet+egy súlyos sérült = egy megrovás. Noha a bűncselekmény nem egyedülálló. Ahogy két mintakövető is mondja: látta a televízióban azt a gazdát, aki árammal védte uborkáját a tolvajoktól, és átvette az ötletet. (Lásd még a jogerős ítélet indoklásában „a cselekmény csekély társadalmi veszélyességére” való hivatkozást).

Kis magyar árambevezetés-mozgalomtörténet.


A kesznyéteni ítélet és indoklása

Enyhítette az első fokú ítéletet és megrovásban részesítette a kertjét árammal védő kesznyéteni Szoboszlai Barnát a Debreceni Ítélőtábla; a jogerős ítéletet hétfőn hirdette ki Balla Lajos, a büntetőtanács elnöke.

A vád szerint a Kesznyétenen élő vádlott 2008 júniusában – azért, hogy megvédje veteményét a tolvajoktól – a portáján belüli területet körbekerítette, a kerítésbe áramot vezetett, ami az év június 30-án éjszaka egy ember halálát okozta, két másik behatoló pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság Sebe Mária vezette bírói tanácsa a vádlottat emberölés vétségében és testi sértés vétségében találta bűnösnek, ezért egy év fogházra ítélte, a büntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Balla Lajos bíró – utalva az elkövetés óta bekövetkezett jogszabályváltozásra és a cselekmény csekély társadalmi veszélyességére – kihirdette a táblabíróság ítéletét: Szoboszlai Barna vádlott bűnös gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében és gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében. Ezért a bíróság megrovás intézkedést alkalmazott vele szemben, enyhítve ezzel az első fokú büntetést.

A tanácsvezető bíró az ítéletet egyebek mellett a következőkkel indokolta:

A vádlott cselekedete nem irányult más életének kioltására, a saját kertjét védte. A saját javait akarta védeni, amikor kutyákat vásárolt, de őket megmérgezték. Ezután szögesdróttal erősítette meg kertje kerítését, de azon is átmásztak, majd amikor a kerítésen belül lévő konyhakertjét dróttal vette körül, s abba áramot vezetett, ellopták az áramot biztosító akkumulátorát. Szoboszlai Barna ez után vezette a 220 voltos, 50 amperes áramot a drótba, ezt széles körben ismertté tette a településen, és figyelmeztető táblákat is elhelyezett, igaz, azokat is ellopták. A vádlott korábban többször kért segítséget a sorozatos lopások miatt a körzeti megbízottól, szorgalmazta éjszakai őrség megszervezését, de a hatóságoktól nem kapott segítséget. Bár a vádlott az áram alá helyezett drótnak, hogy ellenőrizze, száraz nadrágban maga is nekiment, és kesztyűs kézzel meg is fogta – s mint mondta, bizsergést érzett – mégis hanyagsága és gondatlansága állapítható meg, mert nem számolt azzal, hogy esőben, vagy beteg embernél halált is okozhat a berendezés. A sértettek azonban véletlenül nem érhettek hozzá a vezetékhez, azt megelőzően a szomszédos telkek két kerítésén és a vádlott szögesdróttal megerősített kerítésén is át kellett mászniuk.

Az ítélethirdetést követően a vádlott védője elmondta: a csaknem 600 ezer forintos perköltséget a 70 éves, kisnyugdíjas Szoboszlai Barna nem tudja kifizetni, ezért egyrészt a számára felajánlott adományokból fizetik ki, illetve a fennmaradó rész méltányosságból történő elengedését vagy részletben történő megfizetését kérelmezik.

Szoboszlai Barna az újságírók érdeklődésére elmondta: a bírósági döntéssel egyetért, csak annak jóval korábban kellett volna megszületnie. Közölte, hogy kertjét, terményeit ezután is védeni kívánja. A településen élőket pedig arra szólította fel, hogy ne hagyják parlagon a kertjeiket, vessenek, s a veteményre összefogva vigyázzanak.

***

2009. november. 11.

Áramot vezetett a kerítésébe egy dunapentelei asszony

Egyik olvasónk jelezte, hogy az Arany János utca egyik házának kerítésére táblát helyeztek ki a következő felirattal: Tolvajok figyelem! A kerítésbe áramot vezettünk! 220 voltot!

A DH a helyszínen járt utána a történteknek. A ház tulajdonosa,  az 57 éves Monyák Sándorné  lapunknak elmondta: végső elkeseredésében tette ki a táblát, mert megelégelte, hogy rendszeresen betörnek hozzá. „Az elmúlt egy évben többször is betörtek hozzám. Volt, hogy az ablakomat dobálták meg kővel, máskor pedig  megfenyegettek. Nem volt egy perc nyugtom sem. Másfél éve költöztem vissza az óvárosba. A párom meghalt, egyedül élek, nem érzem magam biztonságban.” Mint kiderült, a kerítésben nem volt, nincs és nem is lesz áram. Egyéb óvintézkedések viszont tett Monyák Sándorné: legutóbb az ablakon másztak be hozzá, ezért sűrű rácsot helyezett rá. A kerítés fölé pedig két sorban szögesdrótot feszített ki.  Azóta viszonylagos nyugalomban él, és azt mondja, korábbi zaklatói is elköltöztek a környékről. A hölgy egyébként járt a rendőrkapitányságon is, ahol azt mondták neki, hogy a tábla maradhat a helyén. Önmagában egy ilyen tábla kihelyezése nem jogszabályellenes – mondta a főkapitányság sajtószóvivője.

***

2009. szeptember 28.

Áramot vezetett a kerítésbe egy tiszalúci férfi, két kislány megsérült

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított több emberen, tizennegyedik életévét be nem töltő személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt szabadlábon hagyása mellett egy 60 éves tiszalúci férfi ellen. A tiszalúci férfi lakásából egy házilag készített vezetékkel 220 V feszültségű áramot vezetett a háza előtti dróthálóból készített kerítésbe, hogy megóvja a kertjét a tolvajoktól.

Szombaton a késő délutáni órákban két 7 éves kislány át akart mászni a kerítésen, eközben megcsapta őket az áram. Mindkét gyermek könnyebb sérüléseket szenvedett, kórházba szállították őket, a kezük sérült meg. A 60 éves férfi ellen – aki szabadlábon védekezhet – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást.

***

2009. szeptember 4.

Nyírmihálydi férfi: „Aki gyilkolni jön, ragadjon fenn a dróton!”

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön három embert hallgatott ki több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanújával. A rendelkezésre álló adatok szerint egy Nyírmihálydiban lakó 24 éves férfi és 19 éves élettársa drótkötelet feszítettek ki udvarukon, melybe 230 voltot vezettek. A drótra egy kis lámpát raktak, hogy lássák, mikor van feszültség alatt. A szemben álló házban lakó 45 éves férfi két vezetéket húzott ki udvarán, melyekbe illegálisan vételezett nagyfeszültségű áramot vezetett. Mindhárom gyanúsított azt vallotta, hogy az elektromos kerítést azért készítették, mert a kislétai gyilkosság után féltek egy esetleges támadástól. A középkorú férfi szavaival: „aki éjszaka a kert hátsó részéről jön a házam felé, az biztos nem jó szándékkal jön” … „aki meg gyilkolni jön, ragadjon fenn a dróton!” Az életveszélyes önvédelmi rendszereket szeptember 3-án hajnalban fedezte fel a rendőrség, amikor Nyírmihálydiban több lakóingatlanon tartottak házkutatást. Az akcióra azért került sor, mert a hatóság birtokába jutott információk szerint egyes személyek illegális fegyvereket tartanak.

Az első fokú tárgyalás 2011. január 19-én vette kezdetét Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A 45 éves férfit több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és lopással vádolja az ügyészség.

Ugyancsak ekkor állt bíróság elé több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolva az az immár 21 éves nyírmihálydi nő, aki árammal akarta megvédeni a családját és házát. A bírónak arra a kérdésére, hogy tudja-e, mit okoz az áramütés, azt válaszolta, hogy „megcsípi” az embert. Hozzátette: a tévében csak azt látta, hogyan kell csinálni, de azzal már nem volt tisztában, mit okozhat az áramütés. [A per állásáról nincs információnk – a szerk.]

***

2009. április 5.

Áramot vezetett a kerítésbe egy kisari férfi, szomszédját rázta meg

Áramot vezetett a kerítésébe egy 41 éves kisari férfi, hogy a tolvajokat távol tartsa ingatlanától; szomszédja véletlenül megfogta a drótot, s kisebb áramütést szenvedett. A kerítéshez szombaton hozzáérő szomszédnak nagy szerencséje volt, mert kerti munka közben éppen kesztyűt és gumicsizmát viselt, így az áram csak megrázta. A gyanúsított ellen emberölés kísérletének megalapozott gyanújával indult eljárás. A férfi kihallgatásakor azt mondta a rendőröknek, hogy házát többször feltörték, és az udvaráról is loptak, amíg börtönben volt. Ott látta a televízióban azt a gazdát, aki árammal védte uborkáját a tolvajoktól, és átvette az ötletet. A férfi a szobai konnektorból vezette az áramot a kerítésébe, a szomszédoknak viszont nem szólt a dologról. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

2009. október 20-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság dr. Toma Attila vezette tanácsa több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a férfit, és nem jogerős ítéletében hat év fegyházbüntetést szabott ki rá, emellett  elrendelte kényszergyógyítását. A vád szerint áramot vezetett lakóházának kerítésébe, később pedig alkoholos állapotban késsel sebezte meg életveszélyesen az édesanyját. Súlyosító körülmény volt a büntetett előéletet, a bűnismétlés, az ittas elkövetés, enyhítő körülményként értékelték, hogy a bűncselekmények kísérleti szakban maradtak, továbbá a vádlott kóros elmeállapotát.

***

2009. január 24.

Saját kerítése mért halálos áramütést egy rábakecöli férfira

Áramütés következtében meghalt egy 69 éves férfi a Győr-Moson-Sopron megyei Rábakecöl községben. A férfi péntek este saját maga vezetett áramot kerítése alsó részébe, hogy a kutyák ne tudjanak a telekre bemenni. Mielőtt elment volna a kocsmába, áram alá helyezte a kerítést. Amikor hazaért, elfeledkezett róla, hogy áram van a kerítésben. Be akart menni, ekkor érte az áramütés; a helyszínen életét vesztette.

***

2008. április 8.

Áramot vezetett az ajtóba egy Battonya közeli vállalkozó, egy munkás áramütést szenvedett

Emberölési kísérlet miatt állíthatják bíróság elé azt a vállalkozót, aki villanyáramot vezetett takarmánytárolójának ajtajába, s egyik munkása emiatt áramütést szenvedett. Még februárban kezdett nyomozni a rendőrség az áldozat bejelentése után az akkor még rejtélyes áramütés ügyében: a bejelentő férfi elmondta, hogy munkahelyén, egy Battonya közeli állattartó telepen áramütést szenvedett, mikor a megpróbálta kinyitni a takarmánytároló ajtaját. A nyomozás során kiderült, hogy az ajtó tényleg megrázhatta a dolgozót, hiszen főnöke, egy másik alkalmazottjával, áramot vezettetett bele. A tulajdonos kihallgatásán azt mondta, hogy korábban már többször előfordult, hogy az épületből takarmányt loptak, ezért – a további lopásokat megelőzésére – áram alá helyeztette az ajtót.
A villanyszereléssel megbízott alkalmazott egy konnektorból vezette az ajtóba az áramot; a rendőrség által felkért szakértő szerint tökéletesen, hiszen az ajtó valóban feszültség alá került. A nyomozásba bevont orvosszakértő szerint az ajtó megérintése halálos áramütést is okozhatott volna, az alkalmazott csak szerencséjének, valamint gumitalpú cipőjének köszönheti, hogy nem halt meg. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a telep tulajdonosát, valamint az ajtóba áramot vezető alkalmazottat emberölési kísérlettel gyanúsítja, s ezzel küldték meg vádjavaslatukat a nyomozás során keletkezett iratokkal együtt a megyei főügyészségnek.

***

2006. október

Áramot vezetett a szomszédjába egy bajai férfi

A munkanélküli, büntetlen előéletű vádlott egy bajai társasházban lakott, amelynek udvarát közösen használták a későbbi sértettel és annak családjával. Viszonyuk azonban elmérgesedett. 2006 októberében a vádlott lakrészük bejárata fölé egy mozgásérzékelős lámpát szerelt. A lámpa fénye bevilágított a sértett lakásának ablakán, s gyermekét is zavarta az alvásban. Ezért a sértett előbb a mozgásérzékelőt állította el, majd több alkalommal elfordította a lámpát. Miután a vádlott megtudta, hogy szomszédjuk állítja el a lámpát, egy fémlemezt rögzített a szerkezet aljához. A férfi úgy vezetett áramot a lemezbe, hogy ha a lámpa bekapcsolt, a fémlemez feszültség alá került. 2007. február 6-án a lámpa ismét bekapcsolt, s ez zavarta a sértett gyerekét, ezért a férfi megint el akarta fordítani a lámpát. Kiment az udvarra, a lámpánál megkapaszkodott egy gázcsőben, majd lábujjhegyre állva a jobb kezével felnyúlt, hogy elfordítsa az érzékelőt. Eközben jobb csuklójával hozzáért a feszültség alatt álló fémlemezhez. Amikor az áramütést érzékelte, sikerült jobb kezét a lemeztől elrántania, és a görcsbe ránduló bal kezével is néhány másodperc múlva el tudta engedni a gázcsövet. A sértett az áramütés következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a szakértői vélemény alapján az áramütés súlyos sérüléshez, akár halálhoz is vezethetett volna.

A Szegedi Ítélőtábla 2010. december 6-án, jogerős ítéletében, emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek az 52 éves vádlottat, és két év, négy esztendőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen csütörtökön a bajai férfit, aki miatt megrázta az áram egyik szomszédját.

***

2006. október 13.

Áramot vezetett a kilincsbe egy nemesvidi férfi, így akarta megölni az új tulajdonost

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya egy 53 éves nemesvidi férfi ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított tegnap a reggeli órákban egy nemesvidi ház (mely korábban az ő tulajdona volt) ajtajának kilincsébe 220V feszültségű hálózati áramot vezetett. A házhoz érkező zalakomári tulajdonos, mielőtt a kilincshez ért volna, benézett bejárati ajtó üvegezett ablakán, és észrevette az ajtóhoz futó vezetéket, így nem fogta meg a kilincset. A gyanúsított kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését, az eljárás őrizetbe vétele mellett folyik tovább szakértők bevonásával.

2007. augusztus 28-án a Somogy Megyei Bíróság több emberen elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek és nem jogerősen öt és fél év fegyházbüntetésre ítélte a férfit, aki áramot vezetett saját házának kilincsébe, hogy így tartsa távol a ház új lakóit.

***

2001. augusztus 23.

Áramot vezetett a kilincsbe egy szombathelyi férfi a szomszédok ellen

Egy szombathelyi férfi elektromos áramot vezetett bejárati ajtajának kilincsébe, mielőtt elment otthonról. Ezt telefonon bejelentette a rendőrségre is és a villanyóraszekrénybe is elhelyezett egy papirost, „Ne nyúlj a kilincshez!” felirattal, azonban a „Ne” szócska nem volt látható. Egyelőre még nem tudni, hogy direkt tette-e úgy a papírt a férfi, hogy ne látszódjon a „Ne” szó. A helyszínre érkező rendőrök az ÉDÁSZ szakembereivel megállapították, hogy a bejelentés fedi a valóságot. Dr. Farsang László, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy ha valaki a kilincset megérintette volna, akár halálos áramütést is kaphatott volna. Kora délután a rendőrök elfogták, és őrizetbe vették a 60 éves férfit. Ellene emberölés kísérlet elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárás indult. Kihallgatása során elmondta, hogy körülbelül egy hónapja költözött ebbe a lakásba, s azóta több lakóval is volt már nézeteltérése. Szerinte távollétében több alkalommal bementek hozzá, s a lakásból különböző dolgok tűntek el. Ennek megelőzésére vezetett áramot a kilincsbe.

***

1997. július 29.

Sajókaza: az almafák közé kihúzott vezeték megölt egy 18 éves fiatal férfit

A 18 éves B. A. sajókazai lakos (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 1997. július 29-én kedden, három barátjával fürödni volt a Sajón. Délután hazafelé tartva bement K. J. telkére almát szedni magának és a többieknek. Közeledve az almafa felé, lába a fűben kifeszített szigetelés nélküli dróthoz ért, amelytől halálos áramütést szenvedett. Unokatestvére és két társa értesítette a mentőket, akik már csak a halál beálltát tudták megállapítani és értesítették a rendőrséget. A Megyei Rendőr-fõkapitányság emberölés bűntette tárgyában nyomozást indított K. J. ellen. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint megállapította, hogy „ a gyanúsított a lakásának kertjében a kerítésen belül a tolvajok elriasztására fémvezetéket húzott ki, melybe háztartási áramot vezetett [...J, a tulajdonos távollétében és annak engedélye nélkül, lopási szándékkal átmászott a kerítésen B. A. helyi lakos, akinek lábára tekeredett a vezeték, és halálos áramütést szenvedett.” A Megyei Főügyészség K. J.-t több ember ellen elkövetett szándékos emberölés kísérlete bűntettével vádolja.

B. A. halálához hasonlóan 1991-ben Sajópetriben (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) egy 13 éves cigány gyermeket ért M. J. kertjében halálos áramütés. Hosszúpályiban (Hajdú-Bihar megye) a kerítésbe vezetett áramot a tulajdonos, ami miatt egy hatéves kislány halt meg.

Napjainkban H. F. edelényi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) lakos tanyai ingatlanán épületének padlását védte a cigányoktól elektromos drótakadállyal. Tanyájának falára nagy betűkkel kiírta: „Idegeneknek itt tartózkodni tilos, veszélyes!” Védelmi módszerét a helyi televízióban közleményben is ismertette. Az edelényi rendőrkapitányság vezetője nyilatkozatában elmondta, hogy feljelentésre megvizsgálták az esetet: nem a kerítésbe volt áram vezetve, hanem az épület felső padlására, amely nem volt bekapcsolva, de a tulajdonos bevallotta, hogy éjszakánként bekapcsolja. A rendőrség felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy cselekedetével más testi épségét veszélyezteti.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!