rss      tw      fb
Keres

A Japánt sújtó természeti katasztrófa adataiA Japánt sújtó március 11-ei földrengés, valamint az azt követő szökőár nemcsak a szigetország történelmének legsúlyosabb természeti csapása, hanem a szakemberek szerint valószínűleg az emberiség mindeddig legnagyobb károkkal járó katasztrófája is. Az alábbiakban közreadjuk azt a CNBC által összeállított listát, amely a 2011. március 23-án érvényes adatokat tartalmazza.


Nyomasztó számok

– 9 523 halottat azonosítottak, és 16 094 embert nyilvánítottak eltűntnek.

– Országszerte 256 714 embert költöztettek el az otthonaikból, és helyezték el őket ideiglenes szállásokon. Csak a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetéből 177 500 lakost telepítettek ki, és a 30 kilométeres körzetben élőket is felszólították, hogy lehetőség szerint ne tartózkodjanak a szabadban.

– 200 ezernél is több háztartás áramellátása szűnt meg – szerencsére ez a helyzet folyamatosan javul.

– Kedden még 760 ezer háztartásban nem volt vezetékes vízellátás, szerdára a vízhiány már "csak" 10 prefektúra 660 ezer lakását érintette.

– Legkevesebb 18 324 épület semmisült meg.


Gazdasági károk

A japán kormány szerint a katasztrófa kárainak összértéke nagyjából 16-25 trillió (ezermilliárd) jen, ami körülbelül 197-308 milliárd dollárnak felel meg. A becslésnél figyelembe vették az utakban, ipari létesítményekben, háztartásokban és az infrastruktúrában bekövetkezett károkat, de nem mérték még fel azt a termeléskiesést, amelyet az áramellátás megszűnése miatt a gazdaság szenvedett el. Az összeg még nem tartalmazza a fukusimai atomerőművel és a majdani helyreállításával kapcsolatos számokat sem. Jelenleg arra sincsenek becslések, hogy milyen lesz majd a katasztrófa pénzügyi és üzleti életre gyakorolt hosszú távú hatása.

A természeti csapás és a nukleáris katasztrófa miatt a tokiói tőzsde indexe a múlt héten az elmúlt két év legrosszabb eredményét érte el 20 százalékos zuhanás után, de azóta a mutató már 15 százalékot javult.

Már most biztos, hogy a helyreállítás költségei meghaladják majd az 1995-ös kobei földrengés utáni kiadásokat. Míg az akkori katasztrófa 3 trillió jen többletkiadást okozott a japán költségvetésnek, addig a becslések szerint a mostani összeg elérheti a 10 trillió jent is, ami a szigetország GDP-jének 3 százaléka.


Segítség

A japán külügyminisztérium adatai szerint szerdáig 131 ország és 33 nemzetközi szervezet ajánlotta fel a segítségét.

***

Olvasóink figyelmébe ajánljuk az ausztrál ABC News műholdas képekből összeállított, kivételesen látványos, egyszersmind döbbenetes multimédiás bemutatóját. A beszédes képek megtekintéséhez nem kell nyelvismeret; a felvételek felett mozgatott egérrel a katasztrófa előtti és utáni állapotot tekinthetik meg a látogatók.


Részlet az ABC News egyik interaktív ábrájából

A lap munkatársai technikailag kitűnő prezentációt állítottak össze Sendai, Natori, Fukusima és más települések térségeinek légifelvételeiből, ám az összhatás a technikai bravúr ellenére is mélységesen lehangoló.

(KL)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!