rss      tw      fb
Keres

A Mol megkezdte második kurdisztáni kutatófúrásának lemélyítését

MTI 2011. március 25., péntek 8:46

Megkezdte a Mol Kurdisztánban a Akri-Bijeel blokkban lévő Bekhme-1 kutatófúrás lemélyítését - jelentette be a Mol a BÉT honlapján pénteken.

A kút a második kutatófúrás a blokkban, amely a Bijell-1 felfedező kutatófúrástól északkeleti irányban, 20 kilométer távolságban helyezkedik el.

A kút a tervezett mélysége háromezer méter. A fúróberendezést a Mol-csoporthoz tartozó horvát INA leányvállalata, a Crosco biztosítja.

A Mol a közleményben emlékeztet arra, hogy leányvállalata, a

a Kalegran Ltd. 2007-ben termelés-megosztási szerződést kötött a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal az Akri-Bijeel kutatási blokkra. A blokk operátora a

Kalegran 80 százalékos, a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. pedig 20 százalékos részesedéssel rendelkezik. A részesedések a későbbiekben az állami kijelölésű harmadik fél (ún. third party”) 20 százalékos, illetve az állam 20 százalékos belépésének arányában módosulhatnak.

A Mol még 2010 márciusában jelentette be a második Bekhme-1 kutatófurás megkezdését 2010 végére tervezve, miután találatot ért el Bijell-1 kútnál, és annak rövidtesztje alatt napi 3.200 hordó olajat és napi 933.000 köbláb kísérő gázt termelt.