rss      tw      fb
Keres

Tarlós: körvonalazódik a megegyezés a Moszkva tér átnevezése ügyében

MTI 2011. március 25., péntek 8:58

A főpolgármester szerint már körvonalazódik a megegyezés a budapesti Moszkva tér Széll Kálmán térre való visszanevezése ügyében.

Tarlós István a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: "a (magyar) kormány egyik tagja már beszélt erről az orosz nagykövet úrral (...) és körvonalazódik egy megegyezésféle".

A városvezető a budai tér korábbi névadóját, Széll Kálmánt neves és pozitív magyar politikusként jellemezte. A televíziós műsorban a főpolgármestert azért kérdezték a közterületek tervezett átkereszteléséről, mert az várhatóan a fővárosi közgyűlés április 6-ai ülésén kerül napirendre. A képviselők - általában a kerületek javaslatára - ekkor dönthetnek számos utca és tér átnevezéséről, melyet a főpolgármester - korábbi közlése szerint - egy csomagban terjeszt majd eléjük.

Tarlós István a műsorban elmondta, azt valószínűsíti, hogy a Roosevelt tér a jövőben Széchenyi István nevét fogja viselni; a politikus ezt az Magyar Tudományos Akadémia és a Lánchíd közelségével indokolta. Jelezte ugyanakkor, hogy Rooseveltről várhatóan egy másik, a Szabadság térhez és az amerikai nagykövetséghez közeli kisebb, ma még névtelen teret neveznek majd el.

Közölte, a Szabadság tér elnevezése a történelmi hagyományok miatt megmarad.

Arról is beszélt, hogy szándékaik szerint a Szabadság téren álló szovjet emlékművet, "amennyiben ez lehetséges", máshol helyeznék el. Emlékeztetett arra, hogy a téren állt korábban az országzászló, és arra is, hogy az emlékmű körül elhantolt katonákat korábban már áttemették. Tarlós István ugyanakkor utalt arra, hogy az áthelyezés kormányközi megállapodásokat is érinthet, és ezért ő nem akar "diplomáciai bonyodalmakat" okozni.

Közölte, a külügyminiszterrel vagy az államtitkárral való konzultációt követően dönti majd el, hogy beszél-e a kérdésről a moszkvai főpolgármesterrel.