rss      tw      fb
Keres

Szászfalvi László Bukarestben tárgyalt egyházi és politikai vezetőkkel

MTI 2011. március 25., péntek 17:25

Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken zárult hivatalos bukaresti látogatásán, mások mellett, Daniel pátriárkával, a román ortodox egyház vezetőjével, Francisco-Javier Lozano apostoli nunciussal és Ioan Robu bukaresti római katolikus érsekkel találkozott - közölte az államtitkárság sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A szerdán kezdődött háromnapos látogatás során Szászfalvi László tárgyalt Adrian Lemeni egyházügyi államtitkárral, Gáti Istvánnal, a román kormány kormányfőtitkárával és Eugen-Dicones Curteanu turisztikai minisztériumi államtitkárral - írták.

A közlemény szerint Daniel pátriárkával - folytatva a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által tavaly megkezdett párbeszédet - tárgyaltak az alakuló magyarországi egyháztörvényről, illetve áttekintettek több regionális és európai együttműködési formát.

A pátriárka megállapította, hogy új fejezet kezdődött a két ország egyházi és egyházpolitikai együttműködésében. Közös célként határozták meg az európai keresztény értékrend erősítését, a demográfiai kihívásokkal való szembenézést és a család meghatározó szerepének megerősítését a megfelelő egyházpolitikai eszközökkel - írták.

Az államtitkár és a nuncius a találkozón méltatta a kialakult szoros egyházpolitikai együttműködést.

Szászfalvi László eszmét cserélt Adrian Lemeni egyházügyi államtitkárral a két ország egyházi törvényeiről, illetve a magyar kormány képviselője kérte az egyházi ingatlanok teljes körű visszaszolgáltatásának felgyorsítását, valamint meghívta a magyar EU-elnökség keretében 2011 júniusában Gödöllőn megrendezendő vallásközi párbeszéddel foglalkozó konferenciára.

Szászfalvi László találkozott Markó Béla miniszterelnök-helyettessel is, akitől kérte a Sapientia Erdélyi Magyar tudományegyetem akkreditációjának felgyorsítását, valamint Kelemen Hunor kulturális, Borbély László környezetvédelmi és Cseke Attila egészségügyi miniszterrel (RMDSZ), akikkel az erdélyi magyar történelmi egyházak oktatási, kulturális és szociális szerepének további erősítéséről, annak a magyar kormány általi támogatásáról egyeztetett.

Ioan Robu bukaresti érsekkel való tárgyalásán Szászfalvi László azt kérte, hogy segítse elő a csángó magyarok anyanyelvi pasztorációját, ott, ahol erre igényt tartanak.

Gáti István kormányfőtitkár munkaebédet adott a küldöttség tiszteletére, Curteanu államtitkárral pedig folytatták a Semjén Zsolt által megkezdett beszélgetést a határ menti vallási turizmus fellendítését szolgáló együttműködés témakörében - olvasható a közleményben.