rss      tw      fb
Keres

Wirtschaftsblatt: a kérdés, amely kimaradt az alkotmány-kérdőívből


Az osztrák gazdasági lap írja Új alkotmány Magyarországnak című vasárnapi írásában:

A magyar parlament 2011. március 9-én hivatalosan is döntött egy új alkotmány előkészítéséről. Ez meglepő, mert a meglévő változattal szemben a legutóbbi időkig egyáltalán nem voltak fenntartások. A ma érvényes magyar alkotmányt 1989-ben, a rendszerváltás alkalmából írták teljesen át, a „Magyarország fővárosa Budapest” mondat kivételével. Az egyetlen bírálat, amely érheti, az, hogy formai kerete 1949-ből, azaz egy a magyar nép számára igen nehéz korszakból származik. Ám 1989-ben csupán módosították az alkotmányt, formailag nem fogadtak el új alaptörvényt, mert ehhez az akkori jogszabályok alapján népszavazás kellett volna. Minthogy azonban ebben az időpontban még szovjet csapatok voltak Magyarországon, nem akarták ezt megkívánni a lakosságtól.

A legújabb parlamenti határozat már felsorolja azon általános értékek legtöbbjét, valamint a témaköröket, amelyeket az új alkotmányban rögzíteni és szabályozni szándékoznak. Eszerint azt tervezik, hogy például fennmarad az Alkotmánybíróság illetékességének 2010 őszén elfogadott korlátozása, amely szerint nem dönthet az államháztartással összefüggő kérdésekről. A tervek szerint az alkotmánytervezetet már március 14-én benyújtják általános vitára.

A tervezetről szóló parlamenti döntés előtt a lakosságnak a kívánatos új tartalmakkal kapcsolatos 12 kérdésből álló kérdőívet küldtek szét. Az első kérdés például arra vonatkozik, hogy az alkotmány csak jogokat vagy kötelességeket is tartalmazzon-e. A 2. pont már részletekbe menő volt, s azt kívánta tisztázni, korlátozza-e az alkotmány az államadósság mértékét, és vállaljon-e ezzel felelősséget a jövendő generációkkal szemben. A 4. kérdés arra vonatkozik, hogy tegyék-e függővé a választói jogot a gyermekek számától.

Még csak ezután mutatkozik majd meg, hogy a lakosság megkérdezésének eredményeit valóban bevezetik-e az új alkotmányba. Sajtójelentések szerint mintegy 500 ezer kérdőív érkezett vissza, és kiértékelésük még nem zárult le.

Egy kérdés azonban nem szerepelt a kérdőíven: „Akar-e Ön új alkotmányt?”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!