rss      tw      fb
Keres

Orosz lapok - Nem kizárt, hogy Doku Umarov iszlamista lázadóvezér halott

MTI 2011. március 29., kedd 8:13

Nem kizárt, hogy Doku Umarov, az észak-kaukázusi iszlamista szélsőségesek egyik fő vezére halott, ugyanis alapvetően az ő megsemmisítése volt a célja egy légitámadásnak, amelyet Ingusföldön egy szélsőséges bázis ellen hajtottak végre kedden. Ezt az értesülést közölte kedden több orosz lap is.

A Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap szerint az illetékes szervek már ősz óta tudták, hol tartózkodik Umarov.

A Kommerszant részleteket közölt a hadműveletről, amely Ingusföld, Csecsenföld és Észak-Oszétia határvidékén zajlott le.

A lapok egybehangzóan úgy tudják, hogy a hegyes-erdős vidéken szárazföldi erővel nem lehetett megtámadni a bázist, de éppen elhelyezkedése tette lehetővé a példátlan légicsapást.

A bombázás nyomán 16 szélsőséges holttestét találták meg az erdőben, és a sajtó szerint az azonosítás befejeztével derül csak ki kétséget kizáróan, hogy köztük van-e Umarov.

Doku Umarov az egykori csecsen szeparatisták utolsó ismert vezére, mostanra azonban hatalma meggyengült, egyrészt mert kiszorították őt iszlamista vetélytársai, másrészt mert Ramzan Kadirov csecsen elnök rendszeresen hangoztatja, hogy Csecsenföld "dotációs köztársaság", amely Moszkva támogatása nélkül nem tudna megélni, s ezért a szeparatizmusnak semmi értelme.

Umarovnak számos terrorakcióban része volt, és az utóbbi időben azokban is magára vállalta a felelőséget, amelyekhez valószínűleg nem volt köze. Néhány éve kikiáltotta magát a "Kaukázusi Emirátus" emírjének.

Kadirov elnök évek óta azt mondja róla, hogy bázisát vesztett, szerencsétlen, beteg ember, de ezt az állítást soha nem támasztotta alá semmilyen bizonyíték.

Tavaly úgy tűnt, hogy a szélsőségesek közül kikerülő vetélytársai kiszorították vezető tisztségéből, de ő maga ezt cáfolta.