rss      tw      fb
Keres

Csapás egy terrorista bázis ellen - orosz kommentárok

MTI 2011. március 30., szerda 11:00

Doku Umarov észak-kaukázusi terrorista vezér állítólagos haláláról mélységes kétkedéssel írtak a szerdai orosz lapok, és eltérő vélemények láttak napvilágot arról is, hogy ha valóban a légitámadás áldozatai között van Umarov, akkor ez vajon lélegzetvételnyi szünetet hoz-e a terrorakciókban, vagy ellenkezőleg, azok elszaporodásához vezet majd.

"Már megint megölték Umarovot", "Kár volt megölni Umarovot" - ilyen címekkel jelentek meg kommentárok az oroszországi sajtóban.

Az orosz légierő hétfőn hajtott végre légitámadást a szélsőségesek ingusföldi bázisa ellen, ahol öngyilkos merénylőket képeztek ki, s a 16 áldozat között az előzetes azonosítás szerint Umarov három - őt szüntelenül kísérő - helyettese is ott van. Ezért feltételezik, hogy a magát a "Kaukázusi Emirátus" emírjének kikiáltó Umarov is meghalt. Ám a szakértői azonosítás eredménye még nem ismert.

A Vedomosztyi című lap úgy vélte: amennyiben megsemmisítették Umarovot, akkor ez a titkosszolgálatok sikere, és méltó büntetés a 37 emberéletet kioltó január 24-i domogyedovói merényletért. Az észak-kaukázusi szélsőségesek azonban decentralizáltan működnek, és még Umarov halála sem jelenti bizonyosan a terrorakciók számának csökkenését.

Az Izvesztyija című lap által megkérdezett szakértők egyik csoportja arra emlékeztetett, hogy amikor 2003-2004-ben elszaporodtak a merényletek, két - öngyilkos merénylőket - kiképző bázis megsemmisítése nyomán az ilyen jellegű akciók öt évre megszűntek.

Mások szerint azonban a szélsőségesek nőnek, mint a gombák. A moszkvai Carnegie központ elemzője kiemelte: az a baj, hogy a hatóságok szemmel láthatóan nem tudják, milyen magatartást tanúsítsanak, és amit tesznek, az kevéssé segíti elő a stabilitást. "A probléma katonai eszközökkel nyilván nem oldható meg: már minden lehetséges vezért megöltek, de helyüket újak töltik be, s ha Doku Umarov halott, akkor utódai újabb terrorakciókkal fognak agitálni" - vélte Alekszandr Malasov.

A Trud című lap szintén úgy vélekedett, hogy Umarov halála után utódai újabb terrorcselekményekkel agitálnak majd: amennyiben valóban meghalt, az annyit jelent, hogy a második vonal tagjai afféle választási kampányt kezdenek, s hogy a helyért fiatalok indulnak, ami a civil lakosság számára a fenyegetés fokozódását jelenti.  

A Moszkovszkij Komszomolec szerint egyfelől jó, hogy megölték Umarovot - már ha valóban megölték -, de akkor kinek a számlájára írják majd a jövendő terrorakciókat? A lap szemleírója szerint Umarov eleve inkább médiaszemélyiség volt, nyilván nem volt köze annyi terrorakcióhoz, mint amennyiről állította, és nem is félelmet keltett, inkább ingerelt mindenkit. Ugyanakkor a hatóságoknak módot adott arra, hogy az ő számlájára írjanak minden rosszat. Ha halott, új ellenséget kell majd találni, s "ez sokat levon Umarov halálának az értékéből, különösen annak figyelembe vételével, hogy a helyére esélyes helyetteseit is már megsemmisítették. Az internetes +terroristáknak+ azonban vélhetően nincs közük a valóságosakhoz, akikről csak ezek megsemmisítése után szerzünk majd tudomást" - írta a lap.