rss      tw      fb
Keres

Vihar az ÖVP-ben a korrupciógyanúba keveredett EP-képviselők miatt

MTI 2011. március 30., szerda 12:13

Vihart kavart a kisebbik osztrák kormánypárton, az Osztrák Néppárton (ÖVP) belül, hogy egymás után két európai parlamenti képviselő is lemondásra kényszerült visszaélés gyanúja miatt.

A nevük elhallgatása mellett nyilatkozó források után szerdán Josef Pühringer felső-ausztriai miniszterelnök nyilvánosan is hangot adott a párton belüli elégedetlenségnek.

A befolyásos konzervatív politikus az Ö1 rádiónak nyilatkozva azt mondta, az alacsony rangú tisztségviselők számára "arculcsapás" Ernst Strasser és Hella Ranner botránya, s hogy a történtek felett "nem lehet minden további nélkül napirendre térni".

Az ÖVP egy másik neves politikusa, Günther Platter tiroli tartományi kormányfő ugyanaznap védelmébe vette az ÖVP-t. "Tiszta párt vagyunk" - mondta. Cáfolta a sajtóban a Josef Pröll pártelnök-pénzügyminiszter távozásáról megjelent találgatásokat.

Strasser - az ÖVP európai parlamenti delegációvezetője, volt belügyminiszter - azután mondott le, hogy a The Sunday Times című brit lap magukat lobbistáknak kiadó újságírói filmre vették, amint beleegyezett, hogy pénzért közreműködik egy uniós jogszabály módosításában. A felvételen a volt belügyminiszter, EP-képviselő "lobbistának" mondta magát, s hozzátette, hogy ügyfeleitől fejenként százezer euró tiszteletdíjat kap. A pártlistán utána következő, így EP-mandátumának lehetséges átvevőjeként szóba került Hubert Pirker azért került nyomás alá, mert kiderült, hogy egy lobbicéget vezet. Strasser után valamivel több mint egy héttel, kedden Hella Ranner ÖVP-s képviselőnő mondott le, mert a Kurier című osztrák lap azt írta, az EP-ben kapott költségtérítésének egy részét cége adósságának törlesztésére fordította. Ranner tagadja, hogy jogszerűtlenül járt volna el, értesülések szerint a pártvezetés "erőteljes nyomására" adta vissza mandátumát.

Az ÖVP gondjait tetézte, hogy az EP-botrányok kipattanásakor az alkancellár tisztségét is betöltő Pröllt éppen tüdőembóliával kórházban ápolták. A miniszter jelenleg is lábadozik. Kórházba vonulása óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és a bulvársajtó már arról cikkezett, elképzelhető, hogy Pröll egészségügyi okokból lemond.

Pühringer kijelentette, "beszélni szeretne a pártvezetéssel" Pröll felépülése után. Az önkéntes munkát végzők és a tiszteletbeli tagok "felháborodottak és dühösek" amiatt, hogy a fizetett tisztségviselőknél "ilyesmik fordulnak elő" - mondta.

Nevük elhallgatása mellett nyilatkozó ÖVP-s források a Strasser-ügy kipattanása után is bírálták Pröll - szerintük elhibázott - személyi döntéseit és a vezetőváltás lehetőségét is felvetették. Bírálták Karlheinz Kopf főtitkárt is, amiért sokáig pusztán Strasser és Othmar Karas személyes ellentétére vezette vissza az ügyet. Sajtóértesülések szerint a személyi kérdések mellett zúgolódásra ad okot az ÖVP-ben az is, hogy sokak szerint a pártvezetés nem ad a pártnak eléggé határozott arculatot a koalíciós partner, egyben örök vetélytárs Osztrák Szociáldemokrata Párttal szemben. Erhard Busek, a párt balszárnyához tartozó, tekintélyes volt ÖVP-elnök egy interjúban kormányátalakítást és a politikai hangsúlyok határozottabb kijelölését tanácsolta Pröllnek.

Az ÖVP-s kormánytagok és Fritz Kaltenegger parlamenti frakcióvezető ugyanakkor kiálltak Pröll mellett és szintén cáfolták, hogy felmerült volna a vezetőváltás lehetősége.