rss      tw      fb
Keres

Újra elmarasztalja Magyarországot a Wiesenthal Központ

MTI 2010. április 11., vasárnap 17:08

A náci háborús bűnösök felkutatására és bíróság elé állítására tett erőfeszítéseiért dicséri Németországot és az Egyesült Államokat, ugyanakkor elmarasztalja Magyarországot, Ausztráliát, Kanadát, egyes balti államokat és Ukrajnát a Simon Wiesenthal Központ.

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó intézet vasárnap hozta nyilvánosságra idei, immár kilencedik éves jelentésének alaptételeit, s rangsorolt nyolc kategóriába - A-tól F-ig - negyvenkét országot e téren mutatott erőfeszítései és eredményei alapján. Olyan országok szerepelnek a listán, amelyekben náci bűnöket követtek el, illetve a II. világháború után holokauszt-bűnösöket engedtek be területükre. Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint Magyarország az utolsó kategóriában (F-2) szerepel, a Képíró-ügy miatt.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője, a jelentés szerzője rámutatott, hogy Magyarországgal együtt Ausztrália (Zentai-ügy), Kanada, két balti köztársaság (Észtország és Litvánia), valamint Ukrajna azon országok közé tartozik, amelyekben nincs jogi akadálya a feltételezett háborús bűnösök felelősségre vonásának, de amelyek erőfeszítései (vagy azok hiánya) tökéletes kudarcot eredményeztek a vizsgált időszakban, azaz 2009. április 1. és 2010. március 31. között.

Zuroff szerint továbbra is a politikai akarat hiánya képezi a legnagyobb akadályt azelőtt, hogy felelősségre vonják és/vagy megbüntessék a náci háborús bűnösöket, főleg a posztkommunista Kelet Európában. "Miközben általánosságban úgy gondolják, hogy a gyanúsítottak életkora az eljárások legfőbb akadálya, valójában inkább a politikai akarat hiánya az, mint bármi más" - mutat rá az ismert "nácivadász", kiemelve, hogy még mindig nem késő bíróság elé állítani a bűnösöket.

Emlékeztetett arra, hogy 2001 januárja óta legalább 77 ítélet született náci háborús bűnösök ellen, 51 esetben emeltek vádat, és több száz vizsgálatot indítottak el. Követendő példának nevezte a legjobb, A-kategóriába sorolt Németországot és az Egyesült Államokat, amelyek nagy sikereket értek el a náci háborús bűnösök azonosításában, felkutatásában és felelősségre vonásában.

Zuroff a jelentésben külön kiemeli Képíró Sándor esetét, mint a legnagyobb csalódást okozó ügyet. Képíró Sándorral szemben az a vád, hogy csendőrként részt vett 1942 januárjában Újvidéken több mint ezer zsidó, roma és szerb civil megölésében. Képíró tagadja a vádat. A háború után évtizedekig Argentínában élt, 1996-ban visszatért Magyarországra. Több mint három évvel ezelőtt vizsgálat indult ellene, amely a jelentés szerint a mai napig nem zárult le.

A tíz legkeresettebb háborús bűnös listájára, amelynek élén Képíró Sándor szerepel, felkerült három új név a perbe fogott Ivan Demjanjuk és Heinrich Boere, illetve a három hónappal ezelőtt elhunyt Harry Manil helyére. Az Ausztráliában élő Charles Zentai (Zentai Károly) a lista hatodik helyét foglalja el.