rss      tw      fb
Keres

Ellenzéki felmérés Putyinról

MTI 2011. március 30., szerda 12:16

Ha Vlagyimir Putyin mostanában indulna választásokon, a válaszolók 70 százaléka ellene szavazna - ez derült ki az orosz parlamenten kívüli ellenzék felmérése során, s szakértők szerint ugyan a felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, de az eredmény ad némi információt a hangulatról.

A Szolidaritás ellenzéki mozgalom múlt szombaton rendezett több helyen is kisebb tüntetést Moszkvában és 45 más orosz régióban, s ezek keretében plakátokon juttatták kifejezésre, hogy negatívan ítélik meg Putyin és az általa vezetett, a dumában kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt tevékenységét. Egyben kérdőíveket adtak ki az érdeklődőknek, s ezeket urnákba gyűjtötték.

A "felmérés" eredményéről a szerdai orosz lapok számoltak be, megjegyezve, hogy az íveket lepecsételt urnákban hozták az újságírók elé, s a szavazatokat nyilvánosan számlálta meg egy öt főből álló bizottság.

Az érvénytelen, mert például horogkeresztekkel telerajzolt szavazatokon felüli eredmény: az 1563 válaszoló közül 1197 Putyin ellen, 327 mellette szavazott. Putyin kizárólag a Moszkva melletti Vlagyimirban kapott több támogató, mint elutasító szavazatot.

A szervezők elmondták, hogy egyetlen közvélemény-kutató intézet sem teszi fel felméréseiben azokat a kérdéseket, amelyeket ők szeretnének, de sajnos az ellenzék nem tud finanszírozni egy valóban reprezentatív kutatást.

Alekszej Makarkin, a Politikai Technológiák Központjának igazgatója a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak úgy értékelte a felmérést, hogy az vélhetően nem a közvéleményt tükrözi, de talán érzékelteti az emberek hivatalnokokkal kapcsolatos hangulatát, érzéseit.

Mihail Vinogradov, a Pétervári Politika alapítvány vezetője azt fejtegette, hogy a reprezentatív, szakszerű felmérésekben a kérdések is objektívabb irányba terelik a válaszokat, ennek megfelelően ezúttal a válaszok kritikusabbak. Mindenesetre az ellenzéki felmérésben szereplő kérdések "sok közül egy kritériumot jelenthetnek Putyin megítéléséhez" - mondta.

Emellett azonban Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev elnök népszerűségének csökkenését jelzi több reprezentatív felmérés is, sőt, e kutatások arra is fényt derítettek, hogy egyre kevesebben félnek attól, hogy változhat az ország vezetése, mi több, egyre többen egyenesen igénylik ezt.

A Népi Szabadság Pártja - Oroszország Önkény és Korrupció Nélkül (PARNASZ) elnevezésű, hivatalos bejegyzésre váró szervezet egyébként a minap mutatta be a Putyin.Korrupció című kötetet, amelynek - akárcsak a Putyin.Eredmények című előzménynek - a szerzője Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes. A szerző ismerteti Putyin barátainak fantasztikus karrierjét és anyagi sikerét, s megállapítja: jó alappal feltételezhető, hogy közülük sokan csak strómanok.

A Kommerszant című lap megállapította: a párt bejegyzését ez egyáltalán nem akadályozza, mert amúgy sem jegyezték volna be semmiképpen.