rss      tw      fb
Keres

Feloszlott a mianmari katonai junta

MTI 2011. március 30., szerda 12:19

Hivatalosan is feloszlott Mianmarban az ország feletti hatalmat eddig gyakorló katonai junta, miután Thein Szein volt kormányfőt szerdán Najpjidóban ünnepélyesen beiktatták elnöki hivatalába - jelentette az állami televízió.

A 65 éves politikust a 2008-ban kiadott, a "fegyelmezett demokráciát" megteremtő alkotmány talaján a tavaly novemberi választásokat követően összeült új parlament februárban választotta meg az ország elnökének. A mianmari vezetés összetétele azonban a korábbi évekhez képest nem sokat változott, tekintettel arra, hogy a törvényhozásban a mandátumok többségét a junta által létrehozott párt, a Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) szerezte meg.

A katonai diktatúrának polgári arculatot adó új alaptörvény értelmében - amelynek a megszövegezését végző testület élén Thein Szein állt - a katonaság kormányzati rendszerben irányítja tovább az országot.

A junta, pontos nevén az Állami Béke és Fejlődés Tanácsa (SPDC) feloszlatását az országot 1992 óta vaskézzel irányító Than Sve rendelte el. Az elnökké kinevezett Thein Szein egyébként 47 éven át szolgált a hadseregben Than Sve hűséges katonájaként, és mivel az ő szárnyai alatt lépegetett felfelé a ranglétrán, megfigyelők szerint nem várható átütő változás a mianmari politikai életben.

Egy kormányzati tisztségviselő beszámolója szerint szerdán a beiktatási ceremónián jelen volt Min Aung Hlaing tábornok személyében a hadsereg új vezetője is. A posztot eddig Than Sve töltötte be, s az, hogy a jövőben nem ő áll a fegyveres testület élén, talán azt jelzi, hogy végérvényesen elhagyja a politika színpadát.