rss      tw      fb
Keres

Egy amszterdami bíróság szerint folytatódhat Geert Wilders pere

MTI 2011. március 30., szerda 12:25

Egy amszterdami bíróság úgy határozott szerdán, hogy folytatódhat a per Geert Wilders, a holland kormányt kívülről támogató szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetője ellen, akit a muzulmánok elleni gyűlölet szításával vádolnak.

Wildersnek terhére róják, hogy a fasizmushoz hasonlította az iszlámot, és ezzel megsértette a muzulmánokat. A politikus azt állítja: csak a szólásszabadsághoz fűződő jogát gyakorolta azzal, hogy bírálta az iszlámot, és a vádiratban szereplő kijelentések a politikai viták tárgykörébe tartoznak. A pártelnök több ízben "fasiszta ideológiának" nevezte az iszlámot, prófétáit pedig "gyilkosoknak és pedofiloknak".

Wilders a múlt hónapban kezdeményezte a bírósági eljárás megszüntetését. Marcel van Oosten bíró azonban szerdán elutasította a védelem panaszainak zömét. Például azt, hogy az ügyészek túllépték hatáskörüket, az amszterdami bíróság pedig nem illetékes az ügyben, ezért Hágában kellene ítélkezni a pártelnök felett. A bíró felhívta a figyelmet arra, hogy Wilders leginkább sértő kijelentései közül egyesek a fővárosban hangzottak el vagy jelentek meg a sajtóban, ezért az amszterdami bíróságnak van joghatósága az ügyben.

Wilders pere április 13-án folytatódik. A bírósági eljárást gyakorlatilag újra kell kezdeni. Ősszel perének bíráit elfogultnak nyilvánították, és elvették tőlük az ügyet az ítélethirdetés előtt.

A bírósági eljárást nagy érdeklődéssel kíséri a hollandiai közvélemény, s nemcsak Wilders kijelentései miatt, hanem azért is, mert a politikus pártja - amely külső támogatást nyújt a kisebbségi kormánykoalíciónak - egyre nagyobb befolyásra tesz szert Hollandiában.