rss      tw      fb
Keres

Líbia - A kormányerők visszafoglaltak egy stratégiai kikötővárost

MTI 2011. március 30., szerda 12:28

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták szerda délelőtt Rász-el-Unúfot, a líbiai kőolajexportban is jelentős szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost - közölték helyszíni forrásból.

Helyszíni jelentések szerint a lázadók ismét visszavonultak a városból az onnan 130 kilométernyire keletre fekvő Brega felé. A felkelők soraiban harcoló egyik fegyveres elmondta, hogy a kormányerők rakétatüzet zúdítottak állásaikra, ezért kénytelenek voltak visszavonulni.

A felkelők három napja foglalták vissza a lázadás központja, a keleti Bengázi és a Kadhafi-erők kezén lévő főváros, Tripoli között majdnem félúton fekvő Rász-el-Unúfot a kormányerőktől. Kadhafi serege azonban ismét ellentámadásba lendült, és - a március eleji offenzíva után immár másodszor - kiszorította a városból a lázadókat.

A lázadóknak jórészt könnyűfegyvereik vannak, és platós terepjárókon közlekednek. Azt mondják, nem tudják felvenni a harcot a Kadhafihoz hű haderő tűzerejével és hatótávolságával.

Elsősorban fegyvereket kért a nemzetközi közösségtől a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa az észak-afrikai ország helyzetével foglalkozó keddi londoni nemzetközi konferencián. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet ugyanaznap kijelentette: nem lehet kizárni, hogy Washington - Kadhafi távozását elősegítendő - felfegyverzi a líbiai felkelőket.