rss      tw      fb
Keres

Moszkva párbeszédre hívja fel a Líbiában szembenálló feleket

MTI 2011. március 30., szerda 12:47

Moszkva a békés rendezést, a problémák megoldását és a reformokat célzó párbeszédre szólítja fel a Líbiában szembenálló feleket - jelentette ki szerdán az orosz külügyminiszter moszkvai sajtóértekezletén.

Szergej Lavrov újra aggodalmának adott hangot a Líbia körüli helyzet alakulása miatt, hangsúlyozva azonban: a közös cél annak megakadályozása, hogy az események áldozatokat szedjenek a civil lakosság körében.

Lavrov leszögezte: Moszkva ellenzi, hogy a líbiai ellenzéki erőket felfegyverezzék. Emlékeztetett arra, hogy ezt Franciaország vetette fel, de Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is megállapította, hogy a líbiai hadművelet célja a lakosság védelme és nem az ellenzék felfegyverzése. Ezzel Oroszország teljes mértékben egyetért - fűzte hozzá Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője szerint világos, hogy a rendezés nyomán új, demokratikus rezsim jön majd létre Líbiában, amelyet azonban maguknak a líbiaiaknak kell megválasztani, a rendezést pedig a legjobban egy tűszünet és a tárgyalások haladéktalan megkezdése szolgálná.

Végül Lavrov elmondta: aggasztó hírek érkeznek arról, hogy a líbiai ellenzéki erők soraiban jelen vannak az al-Kaida terrorszervezet elemei. "Mindannyian tudjuk, mennyire el tud terjedni ez a fertőzés a régióban, és nemcsak ott" - mutatott rá.