rss      tw      fb
Keres

London és Róma is rossz ötletnek tartja a líbiai felkelők felfegyverzését

MTI 2011. március 30., szerda 13:53

London álláspontja az, hogy a Líbia ellen elfogadott ENSZ-határozat keretein belül nem lehetséges a Kadhafi-ellenes felkelők felfegyverzése, és ezt Nagy-Britannia egyébként sem vette tervbe - hangsúlyozta a BBC-nek kedden késő este adott interjúban William Hague brit külügyminiszter. Róma szintén világossá tette, hogy elzárkózik ettől a megoldástól.

Barack Obama amerikai elnök kedd este az NBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem zárja ki a líbiai felkelők felfegyverzését. Hague szerint az 1973. számú határozat erre csak nagyon "korlátozott lehetőséget" biztosít. "Más országok megtehetik, de mi nem tervezzük azt, hogy a felkelőket bármilyen formában felfegyverezzük, és tervet sem dolgoztunk ki ezzel kapcsolatban" - szögezte le a brit diplomácia vezetője. Mint mondta, nem tartja kizártnak azt a forgatókönyvet, hogy Moammer Kadhafi száműzetésbe vonul. "Ez a döntés az ő kezében van" - mutatott rá Hague.

A külügyminiszter szerint ahhoz semmi kétség nem fér, hogy Líbiában a helyzet gyökeresen megváltozna, ha Kadhafi lemondana a hatalomról. Egy ilyen lépés a legtöbb ember által szívesen látott változásokat hozna magával - fogalmazott a brit diplomácia vezetője. Hague reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Kadhafit felelősségre vonják, de mint kifejtette, az is elképzelhető, hogy a líbiai vezető száműzetésbe vonul, s így megmenekül a nemzetközi büntetőtörvényszék elől.

Nem sokkal később megszólalt a kérdésben a brit kormányfő is. David Cameron az angol parlamentben felszólalva szerdán kijelentette: London szerint a BT 1973. számú határozata "nem szükségszerűen zárja ki a segítségnyújtást azoknak, akik védelmezik a polgári lakosságot Líbiában... Ezért mi nem zárjuk azt ki, de még nem döntöttük el, hogy megtegyük" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Rómában Maurizio Massari olasz külügyi szóvivő egy rádióinterjúban elmondta, hogy a felkelők felfegyverzése olyan intézkedés, amely "bizonyosan megosztaná a nemzetközi közösséget". Ráadásul közel sem biztos, hogy ez ideális ötlet lenne a polgári lakosság mészárlásának megállítására. Massari leszögezte: Olaszország álláspontja az, hogy a "rendelkezésre álló eszközöket kell használni, vagyis a repüléstilalmi zónát és a humanitárius folyosót".

A líbiai polgári lakosság védelmével megbízott nemzetközi koalíció tagjai közé tartozó Norvégia úgy látja, még nincs itt az ideje az Obama által felvetett - és Franciaország által is támogatott - elképzelésnek. "Norvégia azon a véleményen van, hogy a felkelők fegyverekkel való ellátása még nem időszerű" - szögezte le szerdán Grete Faremo védelmi miniszter.