rss      tw      fb
Keres

Ukrajnában júliusig marad a gabona exportkvótája

MTI 2011. március 30., szerda 14:05

Az ukrán kormány július 1-ig meghosszabbította a gabona exportjára tavaly bevezetett kvótát. Ezzel egyidejűleg a kukoricára vonatkozó kiviteli korlátozást 2 millió tonnával 5 millió tonnára emelte fel.

Tavaly októberben az ukrán kormány különböző gabonafajtákból összesen 2,7 millió tonnás gabona kiviteli kvótát vezetett be. Az akkori döntés szerint 2 millió tonna kukoricára, félmillió tonna búzára, és 200 ezer tonna árpára vonatkozott az exportkvóta.

A kormány december elején ismét foglalkozott a kérdéssel, és az intézkedést 2011. március 31-éig meghosszabbította. Arról is határoztak akkor, hogy a kukorica kvótáját 1 millió tonnával, a búzáét 500 ezer tonnával megemelik.

A világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajnában tavaly csak mintegy 40 millió tonna gabona termett a 2009-es 46 millió tonna után, az országot sújtó aszály miatt.

A tavaly júliussal kezdődött folyó piaci évben Ukrajna 5,5 millió tonna gabonát exportált, de az exportkvóta elrendelésével a gabonakivitel gyakorlatilag leállt. A június végével zárult egy évben - vagyis a 2009/2010-es idényben - Ukrajna még 21,5 millió tonna gabonát adott el külföldön.