rss      tw      fb
Keres

Elfoglalták Elefántcsontpart fővárosát a megválasztott elnök erői

MTI 2011. március 30., szerda 20:14

Elfoglalták szerdán Elefántcsontpart hivatalos fővárosát a megválasztott és nemzetközileg támogatott államelnök fegyveres erői - jelentették katonai források.

Alassane Ouattara csapatai három napja indítottak támadást ebben az irányban, és már több más várost elfoglaltak, míg eljutottak Yamoussoukro bevételéig. A választásokon leváltott, de a hatalomról lemondani nem hajlandó Laurent Gbagbo erői a nap folyamán kemény harcokról számoltak be, miközben szemtanúk azt állították, hogy a régi kormányzat katonái menekülőre fogták a dolgot.

A politikai válság négy hónapja kezdődött, és egyre inkább katonai térre tevődik át. A halálos áldozatok számát közel félezerre, az elmenekült civil lakosokét egymillióra becsülik. XVI. Benedek pápa párbeszédre és megbékélésre szólította fel az ellenfeleket a szokásos szerdai audienciáján.

Yamoussoukro Elefántcsontpart adminisztratív fővárosa, a hatalom szempontjából a gazdasági főváros, Abidjan birtoklása a fontosabb. Ezt szinte egészében Gbagbo ellenőrzi, bár a főváros elestének köszönhetően megnyílt a fő autóút a 230 kilométerre fekvő Abidjan irányába.

Ouattara most arra törekszik, hogy elfoglalja az egyik legnagyobb exportközpontot, San Pedro kikötőjét, ahonnan az ország fő kiviteli cikkét, a kakaót szállítják külföldre.