rss      tw      fb
Keres

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke ellenzi a líbiai felkelők felfegyverzését

MTI 2011. március 30., szerda 23:03

Az amerikai képviselőház hírszerzési, belbiztonsági és a fegyveres testületeket felügyelő bizottságának republikánus elnökei szerdán Washingtonban kijelentették, hogy ellenzik a líbiai felkelők felfegyverzését.

"Többet kell megtudnunk a líbiai ellenzékről, mielőtt támogatnám azt, hogy lőfegyvereket és fejlett fegyvereket adjunk nekik" - hangsúlyozta közleményében Mike Rogers, a hírszerzési házbizottság elnöke.

Peter King, a belbiztonsági bizottság vezetője rámutatott, hogy fenntartásai vannak a felfegyverzéssel kapcsolatban, Buck McKeon, a fegyveres testületeket felügyelő bizottság elnöke szerint pedig ez "nem jó ötlet".

A bizottsági elnökök nem sokkal azelőtt nyilatkoztak, hogy Hillary Clinton külügyminiszter, Robert Gates védelmi miniszter, Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója a kongresszusban bizalmas tájékoztatást adott a honatyáknak a líbiai helyzetről.

A mintegy egyórás, zárt ajtók mögött megtartott helyzetismertetés után képviselők elmondták, hogy Hillary Clinton szerint a lázadók felfegyverzése ügyében nem született még döntés. A tájékoztatón kiderült, hogy az amerikai kormányzatnak még nem alakult ki világos elképzelése a líbiai végjátékkal kapcsolatban. A kormányzati vezetők elmondták, hogy az eddig több mint félmilliárd dollárba került beavatkozás várható további költsége - miután a NATO vette át a műveletek irányítását - havi mintegy 40 millió dollár lesz.

Barack Obama elnök szerdán kijelentette, hogy nem zárja ki a Kadhafi ellenes erők felfegyverzését, mint olyan eszközt, amely meggyorsíthatja a líbiai vezető távozását a hatalomból. Az észak-afrikai ország ellen az ENSZ Biztonsági Tanács 1973-as számú határozata után elindított légi háború célja hivatalosan a civil lakosság védelme.

Mike Rogers hangsúlyozta, hogy egyelőre nem támogatja a lázadók felfegyverzését és egy rossz döntés "visszatérne, hogy kísértsen bennünket" - mondta.

"Bizonyossággal megmondható, hogy mi az, amivel szembeszállnak a lázadók, de messze vagyunk attól, hogy megértsük, mi mellett állnak ki" - vélekedett Rogers bizottsági elnök.

James Stavridis tengernagy, az európai NATO-erők parancsnoka szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy a líbiai ellenállás erői között nyomokban jele van az al-Kaida és a Hamász jelenlétének.

"Jelenleg azonban nem rendelkezünk elegendő információval ahhoz, hogy azt mondjuk: jelentős az al-Kaida vagy bármely más terrorszervezet jelenléte" - mondta Stavridis.

Mike Rogers, a szövetségi alsóház hírszerzési bizottságának elnöke utalt rá, hogy felkelők amerikai felfegyverzése korábban nem mindig hozta meg a várt eredményt. Utalt rá, hogy az Egyesült Államok a 80-as években fegyverekkel támogatta az Afganisztán szovjet megszállása ellen harcoló erőket, amelyek közül sokan a tálibokhoz csatlakoztak és most az amerikai csapatok ellen harcolnak.

A kongresszusban több neves politikus, köztük John McCain szenátor, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje támogatja, hogy adjanak amerikai fegyvert a líbia kormányellenes erőknek.

Hillary Clinton kedden kijelentette, hogy a Líbia ellen meghozott BT-határozat lehetővé teszi lázadók felfegyverzését.