rss      tw      fb
Keres

Szankciókat fogadott el Gbagbo volt elefántcsontparti elnök ellen az ENSZ BT

MTI 2011. március 31., csütörtök 0:36

Szankciókat fogadott el Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán, s az egyhangúlag megszavazott büntetőintézkedések egyebek között utazási tilalmakat és vagyonok zárolását is jelentik a volt államfő, családja és több támogatója számára.

A választásokon leváltott, de a hatalomról lemondani nem hajlandó Laurent Gbagbót az ENSZ egy korábbi, ugyancsak egyhangúlag elfogadott határozatában távozásra szólította fel, és tilalmat rendelt el nehézfegyverek bevetésére a gazdasági főváros, Abidjan körül dúló harcokban.

A négy hónapja kezdődött politikai válság megoldása érdekében a BT - a Franciaország és Nigéria által közösen előterjesztett tervezetet elfogadva - az elnöki ambícióiról való lemondásra szólította fel Gbagbót és arra, hogy "ismerje el Alassane Ouattara elnökké választását", győzelmét a december megtartott második választási fordulón.

A BT-szavazásra röviddel azután került sor, hogy Alassane Ouattara, a megválasztott és nemzetközileg támogatott államelnök csapatai szerdán - több napos harcok után elfoglalták Elefántcsontpart hivatalos fővárosát, Yamoussoukrót.

A nap folyamán bevették a Yamoussoukrotól délnyugatra lévő Soubré városát is, amely 130 kilométerre északra található San Pedrótól, a kakaóexport szempontjából legfontosabb kikötőtől, amely Ouattara következő célpontja.

Yamoussoukro Elefántcsontpart adminisztratív fővárosa, de a hatalom szempontjából fontosabb a gazdasági főváros, Abidjan birtoklása. Ezt szinte egészében Gbagbo ellenőrzi, bár a főváros elestének köszönhetően megnyílt a fő autóút a 230 kilométerre fekvő Abidjan irányába. Az ellenzék által kedden elfoglalt Abengourou 220 kilométerre található a gazdasági központtól.