rss      tw      fb
Keres

Líbia - Londonban komoly áttörésként értékelik a líbiai külügyminiszter dezertálását

MTI 2011. március 31., csütörtök 2:22

Hivatalos londoni források rendkívül komoly áttörésként értékelték, hogy a líbiai rezsim egyik bennfentese, Musza Kusza külügyminiszter Nagy-Britanniába szökött.

A csütörtöki brit sajtó a líbiai politikus dezertálását összefüggésbe hozza azzal a néhány órával korábbi bejelentéssel, hogy a brit kormány kiutasítja Líbia londoni nagykövetségének több diplomatáját.

Musza Kusza szerdán késő este érkezett a Londontól délnyugatra fekvő Farnborough repülőterére Tuniszból.

Farnborough-t szinte kizárólag vállalati és magánrepülőgépek használják, menetrendszerű forgalma elenyésző. Itt tartják kétévente a világ egyik legjelentősebb polgári légi ipari kiállítását is.

Az a tény, hogy Musza Kusza ide érkezett, bizonyossá teszi, hogy nem kereskedelmi repülőjáratot vett igénybe, és útját előre megszervezték.

A brit külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalos közleményben erősítette meg, hogy Kusza Nagy-Britanniába érkezett, és azt közölte a brit kormánnyal, hogy le akar mondani tisztségéről.

A külügyminisztériumi közlemény szerint Musza Kusza Kadhafi líbiai vezető kormányának egyik legmagasabb rangú tagja volt, és a feladatai közé tartozott a rezsim nemzetközi képviselete, ám "ezt a tevékenységét a továbbiakban nem hajlandó folytatni".

A brit külügyminisztérium a nyilatkozatban közölte: arra bíztatja Kadhafi környezetének többi tagját is, hogy fordítsanak hátat Kadhafinak, és dolgozzanak Líbia jobb jövője érdekében, lehetővé téve a politikai átmenetet és olyan valós reformok végrehajtását, amelyek megfelelnek a líbiai nép törekvéseinek.

A csütörtöki The Times értesülése szerint Musza Kuszát érkezése után azonnal kihallgatta a brit hírszerzés. A lap egyik magas rangú kormányforrása "élő információs kincsestárnak" nevezte a volt líbiai külügyminisztert. "El lehet képzelni, mennyi mindent tud ez az ember mindenről" - idézte forrását a The Times.

A lap szerint a Downing Street "a Kadhafi elleni hadjárat hatalmas áttöréseként" értékeli a rezsim egyik vezető tagjának dezertálását.

A BBC hírmagyarázója csütörtök hajnali kommentárjában kiemelte, hogy Musza Kusza 1994-től 2009-ig a líbiai titkosszolgálat vezetője volt, és alapvető szerepet játszott a Londonnal és Washingtonnal folytatott tárgyalásokban, amelyek eredményeként Kadhafi feladta a tömegpusztító fegyverek kifejlesztését célzó programját.

A BBC szerint Musza Kuszának bennfentes kapcsolatai voltak a brit hírszerzéssel (MI6), és "pontosan tudta, kit kell felhívnia" Londonban dezertálásának előkészítésére.

A brit hatóságok nem fedték fel, hogy a volt líbiai külügyminiszter hol tartózkodik, csak annyit közöltek, hogy Musza Kusza "jó körülmények között van".

A csütörtöki The Daily Telegraph értesülése szerint a líbiai vezetés egykori magas rangú tagját fegyveres védelem alatt tartják, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Willaim Hague brit külügyminiszter szerda délután a brit parlament alsóházában tartott tájékoztatót a Líbiával kapcsolatos fejleményekről, és közölte: Líbia londoni nagykövetségének öt diplomatáját kiutasítják, köztük a képviselet katonai attaséját. Hague szerint a brit kormány úgy ítéli meg, hogy biztonsági kockázatot jelentene, ha e személyek Nagy-Britanniában maradnának.

A külügyminiszter a lépésről további részleteket nem említett, csak annyit mondott, hogy a brit kormány e döntéssel is a Kadhafi-rezsim viselkedésével kapcsolatos "súlyos aggodalmait" kívánja hangsúlyozni.

A Telegraph szerint ugyanakkor a kiutasításokban szerepe lehetett annak, hogy a brit kormány szerint a Kadhafihoz hű diplomaták veszélyt jelenthetnének volt főnökükre.

A BBC szerint nyilvánvaló, hogy Musza Kusza szökésének megszervezéséről a brit és az amerikai titkosszolgálatok már jóval korábban megkezdték az egyeztetéseket.