rss      tw      fb
Keres

Japán - A Fukusimai atomerőműnél műgyanta permetezésével is mérsékelnék a radioaktív szennyezést

MTI 2011. március 31., csütörtök 4:06

A japán Fukusima-1 atomerőműnél műgyanta permetezésével is mérsékelnék a radioaktív szennyezést, s ezek a munkálatok még csütörtökön megkezdődhetnek az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) vállalat képviselőinek közlése szerint.

A tervek szerint közel 60 ezer liter műgyantát permeteznek majd ki az erőmű épületei körül a talajra, hogy ezzel is akadályozzák a radioaktív szennyezés terjedését. A felhígított gyanta a kipermetezést követően hamar megszilárdul, s zöld színű réteget alkotva több hónapig, vagy akár egy évig is megmaradhat a talaj felszínén. A tervek szerint elsősorban a hidrogénrobbanások során megrongált építmények körzetét kezelik így, s a munkálatokat a negyedik reaktorblokk déli oldalánál kezdik.

A permetező mobil berendezés távirányítható, annak operátora akár 150 méter távolságra is dolgozhat az erőművi objektumoktól.

A különleges műgyantát általában az építőiparban használják, hogy a munkálatoknál megakadályozzák a por- és homokszemcsék terjengését a levegőben. Ezzel a módszerrel a fukusimai erőműnél a szakemberek szerint meg lehetne akadályozni, hogy az erőmű területén lévő romokra leülepedett radioaktív részecskék a légkörbe kerülve továbbterjedjenek.