rss      tw      fb
Keres

Japán - Egy különleges amerikai haditengerészeti egység is részt vesz a válságkezelésben

MTI 2011. március 31., csütörtök 9:33

Különleges amerikai haditengerészeti egység utazik csütörtökön Japánba, hogy segítsen a helyi hatóságoknak a Fukusima-1 atomerőműben történt katasztrófa okozta válság megoldásában - közölte helyi idő szerint szerdán egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

A vegyi és biológiai katasztrófák elhárítására Maryland államban létrehozott egység (CBIRF) 155 tengerészgyalogosa pénteken érkezik meg a szigetországba. Az atomerőmű reaktorainak stabilizálásában nem vesznek részt - tette hozzá a nyilatkozó.

"Az egység a helyszínen radiológiai szakvéleményt készít a helyi hatóságok, és ha szükséges, a japán hadsereg részére is orvosi és logisztikai témában, valamint a veszélyes - biológia, kémiai, nukleáris - anyagok körére vonatkozóan" - mondta el a tisztségviselő.

Egy másik amerikai katonai forrás szerint az egységet "elővigyázatosságból" vezénylik Japánba, arra az esetre, hogy "ha szükség lenne rájuk, akkor kéznél legyenek".

Az amerikai fegyveres erők tagjai a március 11-i szökőárban megsérült atomerőművet a megnövekedett sugárzási értékek miatt legfeljebb 80 kilométerre közelíthetik meg. A japán kormány viszont egyelőre csak az atomerőmű 20 kilométeres körzetében rendelte el a kitelepítést.