rss      tw      fb
Keres

Erős tőzsdezárás Ázsiában

MTI 2011. március 31., csütörtök 9:39

Tokió és az ázsiai tőzsdék nyereséggel zártak csütörtökön.

A térségbeli tőzsdék hangulatát az első negyedév utolsó kereskedési napján az amerikai magánszektornak a gazdasági helyzet javulására utaló foglalkoztatási adatai javították, bár továbbra is komoly tényező a japán nukleáris katasztrófa-elhárítás erőfeszítéseinek kockázata.

Az ázsiai tőzsdék erősödtek csütörtökön és a legjobb úton haladtak afelé, hogy nyereséggel zárják az idei első negyedévet, még a japán természeti katasztrófát követő visszaesés ellenére is.

A japán részvények kivételével a legnagyobb ázsiai vállalatok részvényeit követő MSCI index 0,5 százalékos nyereségben állt a tokiói zárás idején és 4,7 százalékos márciusi nyereség felé tartott. Az index az év eleje óta 1,2 százalékkal emelkedett. Összehasonlításképpen az MSCI világ index 0,2 százalékos veszteséggel fejezte be március hónapot, de 4 százalékkal emelkedett az év eleje óta.

A tokiói tőzsde nyereséggel fejezte be a japán pénzügyi év utolsó kereskedési napját, részben az év végével összefüggő műveleteknek, részben a jen gyengülésével párhuzamosan erősödő exportőr részvényeknek köszönhetően.

A tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 46,31 ponttal, 0,48 százalékkal 9.755,10 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 3,29 ponttal, 0,38 százalékkal 869,38 pontra emelkedett.

A Nikkei225 index nap közben több alkalommal is negatív tartományba tért át az előző napi 2,6 százalékos nyereséget követő profitkivétel miatt. Az index szerdán a legmagasabb értéken zárt március 11., a japán történelem legnagyobb földrengése és az azt követő szökőár által okozott természeti katasztrófa óta.

Az emelkedő részvényeket a cellulóz- és papíripari ágazat vezette, nyomában a fémipari és a biztosítási ágazat részvényeivel. Az emelkedők közé soroltak be az elektromos energia ipari, gázipari, vas- és acélipari, valamint a gumiipari részvények is.

A tokiói zárás idején a S&P/ASX index 0,3 százalékos, a hongkongi Hang Seng index 0,2 százalékos, a szingapúri Straits index 0,6 százalékos, a szöuli Kospi index 0,7 százalékos, a tajvani index 0,4 százalékos nyereséget mutatott.