rss      tw      fb
Keres

Japánban egyelőre nem lesz újabb kitelepítés

MTI 2011. március 31., csütörtök 9:58

A japán kormány elutasította csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslatát, hogy szélesítse ki a megsérült fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési övezetet.

A kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést - reagált Edano Jukio kormányszóvivő arra a NAÜ-javaslatra, hogy a megnövekedett sugárzási értékek miatt ürítsék ki Iitatét; a település, amelyen nagyjából hétezren élnek, 40 kilométerre van Fukusimától.

A japán kormány a március 11-i szökőárban megsérült atomerőmű 20 kilométeres körzetét üríttette ki, a 20-tól 30 kilométerig terjedő sávban pedig az ott élőkre bízta, hogy elköltöznek-e. Tokiói közlés szerint ez inkább a létszükségleti cikkek beszerzésének lehetősége miatt javasolt, mert nincs olyan egészségügyi kockázat, amely indokolná.

Közben a szakértők fáradhatatlanul dolgoznak a súlyos üzemzavar elhárításán, a sugárzás megszüntetésén. Hírek szerint mérlegelik, hogy egy különleges anyaggal bevonnák a reaktorokat, és az is fölmerült, hogy egy tankhajóba szivattyúznák a sérült atomerőműből a sugárszennyezett vizet.

Kan Naoto japán kormányfő megerősítette csütörtökön, hogy az üzemzavar elhárítása után üzemen kívül helyezik a Fukusima-1 atomerőművet, de arra nem tért ki, hogy az első négy reaktor mellett az 5-ös és a 6-os blokkot is véglegesen leállítják-e. Utóbbi két reaktort megkímélte a természeti csapás, és egyes szakértők szerint megmenekülhetnének a leállítástól.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) igazgatója Bécsből bírálta a japán hatóságokat az elégtelen tájékoztatás miatt. Achim Steiner azt mondta, nehéz értékelhető, egyértelmű, pontos információhoz jutni Japánból a reaktorkatasztrófáról.

A japán hatóságok közölték, hogy a sugárzás miatt egyelőre nem szedik össze a Fukusima-1 atomerőmű 20 kilométeres körzetében a szökőár áldozatainak holttestét. Nagyjából ezer tetemről van szó. Tartani lehet attól, hogy az azonosítást végző szakemberek sugárfertőzést kapnának a holttestek vizsgálata közben.