rss      tw      fb
Keres

Líbia - A NATO átvette a hadműveletek irányítását

MTI 2011. március 31., csütörtök 12:37

Hivatalosan is átvette a NATO csütörtök reggel az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását - jelentette be az észak-atlanti szervezet főtitkára.

Anders Fogh Rasmussen közölte, greenwichi idő szerint reggel hat órakor (közép-európai idő szerint reggel nyolckor) vette át az irányítást a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével.

A NATO-tagállamok nagykövetei vasárnap este Brüsszelben határoztak arról, hogy a katonai szövetség fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul.

A NATO-műveletben, amelynek az "Egyesített védelmező" (Unified protector) kódnevet adták, a tagországok közül Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Belgium és Dánia vesz részt. A repülőgépek földközi-tengeri - olasz, francia, görög, török - támaszpontokról szállnak föl. Az európaiak azt állítják, van elég repülőgépük, hogy folytassák a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elleni légicsapásokat.

A hadműveletek összehangolását egy külön Líbiára kialakított parancsnoki lánc végzi a NATO állandó parancsnoki láncán belül - derült ki korábban diplomáciai forrásból.

A művelet átadása lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy háttérbe vonuljon, amint azt Barack Obama amerikai elnök többször hangoztatta. Washington feltehetően nem akart belebonyolódni egy újabb költséges és hosszadalmas külföldi katonai műveletbe, miközben Afganisztán minden figyelmét leköti, és Irakot sem sikerült még teljes mértékben stabilizálni.

Diplomáciai forrásból ugyanakkor úgy tudni, az európai NATO-tagországok számíthatnak rá, hogy az amerikai haderő segít nekik, például hírszerzési értesülések megosztásával vagy rádiójelek zavarásával.

A NATO már a múlt héten magára vállalta a fegyverembargó ellenőrzését, és vasárnaptól részt vett a légtérzárlat érvényesítésében is.