rss      tw      fb
Keres

Eltűnt egy kazah ellenzéki újság kiadója az elnökválasztás előtt

MTI 2011. március 31., csütörtök 15:47

Ismeretlenek megtámadták és elrabolták a legnagyobb kazah ellenzéki újság kiadóját - mondták csütörtökön az újságíró munkatársai.

Danyijar Moldasiovot, a Golosz Reszpubliki (A köztársaság hangja) kiadóját először szombaton támadták meg: háza előtt hagyták helyben támadói, akik több dokumentumot is elloptak tőle. Moldasiov három nappal az eset után tűnt el.

Moldasiov szerda este hívta fel munkatársait, hogy tájékoztassa őket arról: Fehéroroszország fővárosában, Minszkben tartózkodik.

Kollégái úgy vélik, elrablói kényszerítették, hogy jelentkezzen. "Azonosíthatatlan számról hívott, és úgy tűnt, mintha valaki lett volna vele. Szomorú volt a hangja" - mondta Okszana Makusina, a Golosz Reszpubliki főszerkesztő-helyettese.

Az ellenzéki újság Nurszultan Nazarbajev elnök egyik legkövetkezetesebb bírálója.

Vasárnap előre hozott elnökválasztást tartanak Kazahsztánban. Várakozások szerint a szovjet korszak óta hatalmon lévő 70 éves Nazarbajev komolyabb vetélytárs híján nehézség nélkül fogja venni az akadályt. Nazarbajevet 2010-ben a parlament a "nemzet vezetőjének" is megválasztotta, aminek köszönhetően az elnök élethosszig tartó mentességet élvez, s ő határozza meg az ország politikai irányvonalát.