rss      tw      fb
Keres

Líbia - Gates: Kadhafit saját népe fogja elűzni

MTI 2011. március 31., csütörtök 18:51

Valószínű, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezetőt idővel a saját népe fogja elűzni a rezsim ellen életbe léptetett politikai és gazdasági intézkedések hatására - jelentette ki csütörtökön a washingtoni kongresszusban Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

Gates megismételte, hogy Kadhafi elmozdítása nem célja az ENSZ-mandátummal megkezdett, Líbia elleni katonai fellépésnek, de védelmi képességeinek meggyengítése elősegíti a távozását. A védelmi miniszter azután nyilatkozott így, hogy szerda este bejelentették: Barack Obama elnök hetekkel ezelőtt engedélyezte, hogy titkos műveletekkel támogassák a líbiai felkelőket.

A Pentagon vezetőjét és Mike Mullen tengernagyot, az egyesített vezérkar főnökét a szenátus és a képviselőház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának meghallgatására idézték be, miután kiderült, hogy Líbiában CIA-ügynökök "kisebb csoportjai" tevékenykednek.

Gates ismételten rámutatott, hogy miután a NATO vette át a líbiai műveletek irányítását, az Egyesült Államok szerepe fokozatosan csökkenni fog. A miniszter és a vezérkari főnök nem tudta megmondani, hogy meddig tartanak még a koalíciós légi csapások.

A Pentagon vezetője védelmébe vette a líbiai beavatkozást, rámutatva, hogy az megelőzte a humán katasztrófát és azt, hogy a menekültáradat destabilizálja a szomszédos Tunéziát és Egyiptomot.

Mullen figyelmeztetett, hogy Kadhafi kész akármennyi embert megölni a lázadás letörése érdekében. Mint mondta, a líbiai kormányerők a légicsapások következtében meggyengültek, de még mindig tízszeres a fölényük a felkelőkkel szemben a páncélosok száma és más szárazföldi erők tekintetében.

Gates szerint a felkelők még mindig szétszórtan harcolnak és reményét fejezte ki, hogy más országok nagyobb támogatást nyújtanak a számukra. Hangsúlyozta, hogy a "támogató szerepre" való átállás összhangban áll Amerika érdekeivel.

A miniszter szerint az elnök eljárása megfelelt az 1973-as háborúra felhatalmazó törvénynek (War Powers Act), és nem tért el a jogszabály elfogadása óta kormányzó államfők által követett irányvonaltól. Gates ugyanakkor elismerte, hogy a törvény értelmezése körül vita van a végrehajtói és a törvényhozói hatalmi ág között és kijelentette, hogy üdvözölne egy, a líbiai beavatkozást jóváhagyó kongresszusi határozatot.

Gates elismerte, hogy az amerikai kormány még mindig nem tud sokat azokról, akik fegyvert fogtak Kadhafi ellen, s rámutatott, hogy a felkelők között többfajta irányzat is jelen van. A védelmi miniszter ugyanakkor vitatta azt az állásponttal, hogy az al-Kaida, vagy a Hamász meg tudná lovagolni a változás hullámát.

Arról, hogy Líbiában hetek óta CIA-ügynökök kisebb csoportjai tevékenykednek, más nyugati titkosszolgálatokkal összefogva, a The New York Times számolt be először. A lap ezek között az MI6 brit hírszerző szolgálatot, valamint a brit különleges egységeket nevezte meg.

Az amerikai hírszerzés, amely az elmúlt években nem fordított különösebb figyelmet Líbiára, ügynökeitől az ország katonai objektumaira és a csapatmozgásokra vonatkozó információt kapott a légi csapások számára, s egyúttal azt is megpróbálta feltérképezni, hogy milyen a politikai felfogása, a világnézete a felkelők vezetőinek. A lázadók amerikai szempontból való megbízhatósága a döntő tényező abban, hogy Washington rászánja-e magát a felfegyverzésükre és az anyagi támogatásukra.

A The Washington Post "megkésett erőfeszítésnek" nevezte a hírszerzési erőfeszítést, utalva rá, hogy a CIA februárban, az amerikai nagykövetség bezárásával egy időben felszámolta jelenlétét Tripoliban. A lapnak névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint Washington "nagyon jól ismeri" a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács vezetőit, de a terepen kialakult viszonyokról kevés az információja.

A The Washington Times úgy értesült, hogy a CIA-egységeknek szerepük volt a Líbiában máig tisztázatlan körülmények között lezuhant F-15-ös harci gép fedélzeti lövészének kimentésében, akire először a felkelők bukkantak rá. A gép pilótáját a tengerészgyalogosok hozták ki az országból.

A lapjelentések emlékeztetnek rá, hogy CIA-műveletek készítették elő az afganisztáni és az iraki inváziót is. Líbiával kapcsolatban az amerikai kormány több vezetője is hangoztatta, hogy az ottani konfliktusban amerikai csapatok nem vesznek részt a szárazföldi harcokban.