rss      tw      fb
Keres

Botrányt keltett az olasz képviselőházban a Berlusconit mentesítő amnesztiatörvény

MTI 2011. március 31., csütörtök 17:59

Dulakodáshoz vezetett az olasz képviselőházban a Silvio Berlusconi kormányfőt védő törvénytervezet, amelyről a botrány miatt elhalasztották csütörtökön a szavazást.

A törvénytervezet kilátásba helyezi, hogy büntetlen előéletűek esetében rövidül az elévülés időtartama. A baloldali ellenzék szerint a törvényt méretre szabták: Berlusconi ezzel két ellene folyó pert is megúszna. A kormány viszont azt állítja, hogy az olasz igazságügy reformra szorul, hogy mentesítsék a végtelenségig elhúzódó perektől.

A tumultuózus jelenetektől tarkított vitának áldozatául esett a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini is, aki tavaly nyáron szakított korábbi szövetségesével, Berlusconival. Egy összehajtogatott újság találta fején. Angelino Alfano igazságügy-miniszter pedig egy ellenzéki politikushoz vágta párttagkönyvét. Ezután elnapolták a szavazást.

Amennyiben elfogadják a törvényt, és azt - amint várható - néhány hét múlva a szenátus is megszavazza, legalább két Berlusconi elleni eljárást szüntetnek meg. Az egyikben a kormányfőnek egykori brit ügyvédje, David Mills megvesztegetése, a másikban a médiabirodalmát érintő adócsalás miatt kellene bíróság elé állnia.