rss      tw      fb
Keres

Sarkozy szolidaritást vállal Japánnal, kitart az atomenergia mellett

MTI 2011. március 31., csütörtök 18:01

A francia elnök a G20 támogatásáról biztosította Japánt a nukleáris vészhelyzetben csütörtökön, de megerősítette, hogy Franciaország nem mond le az atomenergiáról.

Nicolas Sarkozy három héttel a hatalmas károkat okozó földrengés és szökőár után nyilatkozott Tokióban, ahová a kelet-kínai Nankingből érkezett. A francia elnök Kínában a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálásáról szóló G20-tanácskozást nyitotta meg.

Sarkozy a japáni francia közösséghez, majd Kan Naoto japán miniszterelnökhöz szólva tisztelgett a helyiek "kivételes bátorsága" előtt, és Franciaország segítségét ígérte. Ennek keretében az Areva robotokat említette, amelyek képesek lennének beavatkozni a Fukusima 1-es atomreaktor közvetlen közelében található, erősen sugárszennyezett területeken. Ezek bevetéséről már tárgyaltak is Kannal.

Bár a fukusimai katasztrófa komoly hatást gyakorolt néhány ország belpolitikai életére - ennek ékes példája a Zöldek előretörése a németországi tartományi választásokon -, a 2012-ben választásokkal szembesülő Sarkozy japáni látogatása után is makacsul kitartott az atomenergia mellett. Az üvegházhatás mérséklése érdekében úgy döntöttünk, hogy csökkentjük a gázfogyasztást - mondta a francia elnök. A kieső energiamennyiséget pedig nem tudjuk százötvenféleképpen helyettesíteni, csak nukleáris energiával - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár követőihez szólva Sarkozy a következőket mondta: "Az idő nem kedvez az elhamarkodott döntéseknek, amelyek nem jeleznek más, mint a hidegvér hiányát."

A francia elnök annyiban ismerte el a fukusimai katasztrófa nyomán támadt felzúdulás jogosságát, hogy kijelentette: a jövőben nélkülözhetetlen az atomerőművek biztonságának fokozása. "Inkább a biztonsági előírásokkal van probléma, mint az atomenergiával, amelynek egyelőre nincs alternatívája" - hangsúlyozta.

Sarkozy javasolta a G20 csoport nukleáris biztonsággal foglalkozó hatóságainak májusra történő összehívását. A tanácskozáson kidolgoznának egy normarendszert, amelyet a világ minden atomerőművében be kellene tartani. Szerinte "abnormális dolog", hogy nincsenek a nukleáris létesítményeket szabályozó nemzetközi biztonsági előírások, ezért ezeket még az év vége előtt meg kell fogalmazni.