rss      tw      fb
Keres

Egy százalékkal nőtt a tavalyi osztrák deficit az új uniós számítási módszer miatt

MTI 2011. március 31., csütörtök 18:35

Az előzetesen becsülthöz képest egy százalékkal felfelé korrigálta az osztrák statisztikai hivatal a tavalyi költségvetési hiányt az új európai uniós számítási szabályok miatt.

A Statistik Ausztria csütörtöki tájékoztatása szerint az új átláthatósági szabályok alapján számított deficit a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékát teszi ki.

Az államadósság 9,5 milliárd euróval, 205,5 milliárd euróra nőtt, ez a GDP 72,3 százalékának felel meg.

A deficit újraszámolásakor az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) infrastrukturális beruházásaira juttatott állami forrásokat, a tartományi betegápolási intézetek adósságait és a Kommunalkredit pénzintézet kényszerállamosítása költségeinek egy részét is beszámították.

A WIFO gazdaságkutató intézet Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak nyilatkozó munkatársa szerint nem okozott meglepetést az államháztartási mutatók módosítása, arra a pénzügyi piacok is számítottak, ezért az osztrák adósbesorolás nem fog romlani emiatt. Margit Schratzenstaller szerint 2013-ig az új számítási módszer szerint is sikerül az osztrák deficitet a maastrichti három százalékos küszöb alá csökkenteni, ahogy az a költségvetési konszolidációs tervben is szerepel. Az eddiginél is nagyobb nyomás nehezedik ugyanakkor a kormányra, hogy reformokat hajtson végre például a kórházak igazgatása terén vagy a közigazgatásban.