rss      tw      fb
Keres

Az ír bankok stresszvizsgálata 24 milliárd eurós tőkehiányt jelez

MTI 2011. március 31., csütörtök 19:09

Az ír pénzügyi szektor négy vállalatánál összesen 24 milliárd eurós tőkehiányt mutattak ki az Ír Központi Bank által végrehajtott banki stresszvizsgálatok - derül ki a jegybank által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból.

A tájékoztatás szerint az Allied Irish Bank 13,3 milliárd eurós, a Bank of Ireland 5,2 milliárd eurós, az EBS Building Society 4 milliárd eurós, míg az Irish Life & Permanent 1,5 milliárd eurós hiányt mutatott fel a stresszvizsgálatok alkalmával. Elemzők korábban 20 milliárd eurós tőkehiányt vártak.

A központi bank a gazdasági helyzet esetleges további romlásának hatásait vizsgálta az ír bankrendszerben. A jelzett összegek azt a tőkemennyiséget mutatják, amellyel a bankok magtőke-megfelelési mutatója a legrosszabb gazdasági kilátások forgatókönyve mellett 6 százalék felett, a leginkább várt pálya esetén 10,5 százalék felett maradna 2013-ig.

A várható forgatókönyv szerint a 2007. évi csúcshoz képest 2012-re 55 százalékkal esnek a lakóingatlanok árai, míg a kereskedelmi ingatlanoké 62 százalékkal. A vészforgatókönyv 60 százalékos lakóingatlan-áreséssel és 70 százalékos kereskedelmiingatlan-árzuhanással számol.

Amennyiben az ír kormány kifizeti a bankok a hiányzó tőkemennyiségét, akkor az nagy terheket ró a központi költségvetésre. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 35 milliárd eurós feltőkésítési kiadások mellett a GDP-arányos ír államadósság 125 százalékos tetőzését várta 2013-re.

Elemzők óvatosan értékelték a banki stresszvizsgálat eredményeit. Austin Hughes, a KBC Bank vezető elemzője szerint a nyilvánosságra hozott számok nagyságrendileg megfeleltek a várakozásoknak, a figyelem így a szükséges intézkedésekre terelődik és arra, hogy hogyan reagál Európa. "Most már látjuk, hogy mekkora a lyuk, már csak azt kell tudnunk, hogy hogyan tömik be" - tette hozzá.

Michael Hewson, a CMC Markets piaci elemzője ugyanakkor úgy látja, hogy a bankok számára "nagyon-nagyon nehéz lesz" a szükséges tőkét előteremteni, így előbb-utóbb szóba kerül az átstrukturálás. Ez vélhetően további hitelminősítői lesorolásokkal jár majd - tette hozzá.

Az Európai Unió és az IMF 67,5 milliárd eurós mentőcsomaggal segítette az összeomlás szélére került ír államháztartást. A megállapodás keretében a dublini kormányzat vállalta, hogy februárra végrehajtja bankrendszerének feltőkésítését, azonban az új koalíciós kormány a banki stresszvizsgálatok eredményeinek nyilvánosságra kerüléséig kért haladékot.

Az ír kormánynak most 2013-ig kell bankrendszerének átalakítását befejeznie. Korábban 5 bankba összesen 46,3 milliárd eurónyi tőkét pumpált a kormány, ami a szigetország bruttó hazai terméke 28 százalékának felel meg.

A legrosszabb helyzetben lévő Anglo Irish Bankot már államosították, és a társaság csütörtökön 17,7 milliárd eurós veszteséget jelentett be az előző évre, ami minden idők legnagyobb vállalati vesztesége Írországban.

 Az ír pénzügyminiszter csütörtöki parlamenti felszólalásában arról tájékoztatott, hogy a bankrendszer átalakításával két nagyobb bankcsoportot alakíthatnak ki. Az elsőt a Bank of Ireland alapjaira helyeznék, míg a másodikat az Allied Irish Bank és az EBS Building Society összevonásával alakítanák ki.