rss      tw      fb
Keres

Elszállítják a menekülteket Lampedusáról

MTI 2011. március 31., csütörtök 19:37

Több mint kétezer menekültet szállítottak el csütörtökön Olaszország szárazföldi részére az afrikai partok közelében lévő Lampedusa szigetről, amelyet elárasztottak a főleg Tunéziából érkező menedékkérők.

Az ötezer lakosú szigeten néhány napja a menekültek száma elérte a hatezret, s mivel elhelyezni már nem tudták őket, a jövevények a kikötői dokkokban és a szántóföldeken aludtak. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szóvá is tette az áldatlan állapotokat, amelyek között élni kényszerültek.

A Lampedusáról elszállítottakat őrzött táborokban helyezik el mindaddig, amíg el nem dől, hogy menedékjogot kapnak-e, vagy visszatoloncolják őket Tunéziába.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtökön élesen bírálta az észak-afrikai országot, mondván, hogy meg kellene állítania a területéről induló, menekültekkel teli csónakokat.

Franco Frattini külügyminiszter az EU más tagországainak tett szemrehányást, mert szerinte keveset, vagy semmit se tettek a menekültek miatt Olaszországra nehezedő terhek enyhítéséért. A politikus név szerint is megemlítette Franciaországot, mint amelyből szerinte hiányzik a szolidaritás.

Egy kedden nyilvánosságra hozott EU-statisztika szerint Olaszország jócskán elmarad más nyugat-európai országoktól a befogadott menekültek száma tekintetében. Franciaország például tavaly egymillió lakosra számítva 795 főt fogadott be, míg Olaszország csak 165-öt.

Az olasz kormány az ország minden városát arra kérte, hogy fogadjanak be menekülteket, néhány dél-olaszországi politikus azonban azt állítja, hogy az ő lakóhelyük viseli a terhek nagy részét, s az északi országrész városai, amelyeket Berlusconi bevándorlásellenes szövetségese, az Északi Liga irányít, alig segítenek.