rss      tw      fb
Keres

Ellenzéki tüntetések, előállítások több orosz városban

MTI 2011. március 31., csütörtök 20:01

Moszkvában, Szentpéterváron és Nyizsnyij Novgorodban tüntetéseket szervezett az orosz parlamenten kívüli ellenzék csütörtökön, hasonlóan a 31 napos hónapok utolsó napján rendezett korábbi megmozdulásokhoz.

Az ellenzék ezekkel a tüntetésekkel akar kiállni az alkotmány gyülekezési szabadságot biztosító 31. cikkelye mellett.

Korábban a megmozdulásokat nem engedélyezték, és Moszkvában átépítés címén lezárták a Triumfalnaja teret is, amelyhez a tüntetők ragaszkodtak.

Az utóbbi időben azonban engedékenyebbé váltak a hatóságok, s ezúttal például engedélyezték a Ljudmila Alekszejeva vezette Moszkvai Helsinki Csoport tüntetését, cserébe pedig a szervezők beérték a Puskin térrel.

Néhány hete taktikai kérdésekben kirobbant viták miatt szakadás következett be az ellenzék soraiban, a Moszkvai Helsinki Csoport elhatárolódott a többi csoporttól.

Eduard Limonov, a Másik Oroszország ellenzéki koalíció egyik vezéralakja változatlanul a Triumfalnaja téren akart híveivel tüntetni csütörtökön, de ezt nem engedélyezték, s magát Limonovot már megérkezésekor előállították, később pedig a mintegy 100 résztvevő közül további 30 embert.

A "szakítás" még nem tudatosult mindenkiben, ezért Alekszejeva hívei közül is sokan a Triumfalnaja térre mentek, de átirányították őket az engedélyezett helyszínre.

A Moszkvai Helsinki Csoport tüntetésén mintegy 350 ember vett részt. Alekszejeva azt követelte, hogy hagyják meg az embereknek a szabad és tisztességes választás jogát. "Ma nem mi döntünk arról, hogy ki vezesse az országot, hanem azok, akik hatalmon vannak, és saját érdekükben rendelkeznek" - mondta. A magasba tartott plakátokon a 31. cikkely szövege volt olvasható.

Szentpéterváron két megmozdulás is volt: a Nyevszkij sugárutat rövid időre eltorlaszolták a tüntetők, és mintegy 100 embert előállítottak, köztük Borisz Nyemcov liberális ellenzéki politikust. Az Ermitázs előtti Palota téren a rendőrség nem avatkozott közbe.

Nyizsnyij Novgorodban szintén előállították a nem engedélyezett tüntetés számos résztvevőjét.