rss      tw      fb
Keres

Elefántcsontparton elhagyták a volt elnököt a rendőrök és csendőrök

MTI 2011. március 31., csütörtök 20:04

Elefántcsontparton magára hagyták a leváltott, de hatalmához ragaszkodó volt elnököt a rendőrök és a csendőrök - jelentette be az országban működő békefenntartók parancsnoka.

A kéksisakos ENSZ-misszió tudomása szerint Laurent Gbagbo már csak az elnöki palota védelmét szolgáló különleges alakulatoknak parancsol. Megszűnt a megválasztott elnök főhadiszállása, a Hotel Golf körüli blokád is Abidjanban, azaz Alassane Ouattara visszanyerte mozgási szabadságát - mondta el a France Info rádiónak Choi Young-jin. A rendőrség és a csendőrség kötelékeiben mintegy 50 ezer ember szolgál.

Nyugati katonai források szerint francia alakulatok foglaltak el állásokat Abidjan déli részén. Franciaország 900 fős egységet állomásoztat az országban. Az elfoglalt városrészben európaiak, főként franciák élnek, akiket fosztogatás veszélye fenyeget.

A párizsi külügyminisztérium a katonák telepítését nem kommentálta, de azt hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, hogy Gbagbónak azonnal távoznia kell, hogy megelőzzék a "vérfürdőt" Abidjanban. Bernard Valero szóvivő szintén úgy tudja, hogy a volt elnök erői "tömeges dezertálásba kezdtek", és Gbagbót már csak "egy mini pretoriánus gárda" védi. A szóvivő azt is kijelentette, hogy szeretnék, ha az ENSZ kéksisakosai jól láthatóan jelen lennének a nagyváros utcáin.

A hatalom azonnali átadására és a bosszútól való tartózkodásra szólította fel Gbagbo volt elnököt az ENSZ főtitkára. Washingtonban pedig "önuralmat" kértek mindkét féltől, és figyelmeztettek, hogy aki nem így tesz, az számolhat a felelősségre vonással. Johnnie Carson amerikai külügyi államtitkár-helyettes külön is megnevezte Laurent Gbagbót és feleségét.

Az emberi jogok tömeges megsértésétől tart az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is, amint Ouattara erői behatolnak "a káosz szélén álló" Abidjanba. A város humanitárius katasztrófa küszöbén áll - állította a szervezet képviselője, aki szerint az "erőszak terjedését" tapasztalták Ouattara fegyvereseinek előretörése nyomán.